Ngaksés Inpormasi Panaliti di Afrika

diterbitkeun ku Bungah Owango on

Jeroeun Ilmu Élmu Digital séri blog ngeunaan panaliten anu aya hubunganana SDG, anggota dewan penaséhat kami, Joy Owango nyerat perkawis SDG 4, Pendidikan Pendhidén.

Maca tulisan aslina na digital-science.com/blog/perspectives/sdg-series-accessing-research_info-in-africa/

Bungah Owango, diréktur di TCC Afrika

Ngaksés Inpormasi Panaliti di Afrika

Sababaraha taun ka tukang, nalika kuring damel di gelar pascasarjana dina Massa Komunikasi, kuring émut énggal-énggal berjuang dina aksés koran panalungtikan anu relevan sareng tugas kuring. Kuring ngarasa frustasi yén hiji-hijina tempat anu kuring tiasa ngaksés makalah ieu ngalangkungan perpustakaan lembaga panalungtikan internasional di Nairobi. Abdi badé calik di luar perpustakaan saatosna parantos ditutup, nembé aksés é-sumber wéb nganggo WiFina. Dina waktos éta, kuring ngira yén éta norma - bagian tina perjuangan ngalaksanakeun gelar pascasarjana. Teu dugi dasawarsa saatos kuring terang ngeunaan gerakan Open Access. Naon anu ngabuka panon! Salah sahiji jalma "kumaha kuring henteu terang ngeunaan ieu?" moment.

Salah sahiji anu paling frustasi (sareng, hayu urang nyanghareupan, wates ngaganggu!) Bagian-bagian riset nyaéta dina nyobian aksés literatur akademik anu relevan, ngan ukur mendakan yén éta henteu kapayun. Ieu sanés masalah énggal. Paywalls parantos umum dina medarkeun akademik. Ningali di Afrika, unipersitas rata-rata henteu tiasa ngaksés aksés kana e-sumber pikeun ngalakukeun panalungtikan sareng dugi ka data anu parantos disumbangkeun ku penerbit sareng mitra industri panalungtikan. Hanjakalna, sababaraha data ieu henteu kéngingkeun dugi ka aya ogé watesan pikeun ngaksés pangaweruh ngeunaan tren anu paling anyar dina panalungtikan.

Ngatasi tantangan dina Kolaborasi

Sanaos tangtangan ieu, kalolobaan nagara Sub-Saharan ngahiji pikeun nyiptakeun konsorsium perpustakaan anu ngadukung komunitas akademik sareng komunitas masing-masing. Aranjeunna negosikeun sareng penerbit sareng mitra industri panalungtikan pikeun aksés sumberdaya pikeun panemuan panalungtikan. Nanging, sanaos ayana konsorsi perpustakaan ieu, kecuali Perpustakaan Nasional Afrika Kidul sareng Inpormasi Konsortia, paling masih bajoang pikeun aksés aksés anu hadé, tapi mahal, data pikeun panemuan. Afrika Kidul janten pangecualian henteu saé sapertos, dumasar kana Institut Statistik Statistik UNESCO 2018, éta nyéépkeun 6.16% tina PDB-na pikeun atikan - cukup biaya anu signifikan dibandingkeun kalolobaan nagara-nagara Afrika anu sanés.

Dina ngabandingkeun, konsorsi perpustakaan di Éropa tiasa nyayogikeun perjanjian pasatujuan Open Access transpormasi, sapertos Projekt DEAL di Jerman, anu nyiptakeun kerjasama sareng Springer Nature anu nyababkeun aksés kana tulisan anu mayar sareng penerbitan Open Access pikeun peneliti Jerman liwat hiji pamayaran. Dumasar kana perjanjian, peneliti di lembaga Projekt DEAL bakal tiasa nyebarkeun sakitar 1,900 jurnal Springer Alam pikeun $ 2,750 (atanapi sakitar $ 3,000) per kertas. Bayaran ieu tinggi sareng pasti henteu hargana pikeun konsorsi perpustakaan Afrika.

Kualitas Atikan sareng SDG 4

Kumaha tiasa tujuan pangwangunan sustainable kaopat PBB sakitar Kualitas Pendidikan ngabantosan parobahan positif dina daérah ieu? SDG4 boga target handap:

  • Taun 2030, mastikeun yén sadaya nonoman sareng saimbang sawaréh déwasa, boh lalaki sareng awéwé, ngahontal literasi sareng numerasi
  • Taun 2030, mastikeun yén sadaya murid diajar kanyaho sareng keterampilan anu diperyogikeun pikeun ngamajukeun pangembangan sustainable, kalebet, diantarana, ngalangkungan atikan pikeun pamekaran sustainable sareng gaya hirup sustainable, hak asasi manusa, kesetaraan gender, promosi budaya katentreman sareng non-kekerasan, global kawarganagaraan sareng apresiasi kana kabudayaan budaya sareng sumbangan budaya pikeun pamekaran sustainable

Dumasar kana Laporan Ékonomi Afrika Afrika tina 2020 ku Bank Pembangunan Afrika, kirang ti 10% tina populasi yuswa 25 taun sareng langkung gaduh atikan universitas di kalolobaan nagara Afrika.

Ieu rada diperkirakeun. Program pascasarjana henteu mirah, hargana antara $ 4,000 sareng $ 18,000, gumantung kana kursus sareng universitas. Kaseueuran mahasiswa pascasarjana anu disponsoran diri sareng condong damel sareng diajarna. Mayar aksés ka publikasi paywalled ngan saukur teu meujeuhna, sareng tiasa janten panyabab pikeun perhatian pikeun seueur mahasiswa, kusabab aksés kawates ka pasukan paniliti mahasiswa netepkeun inpormasi anu sayogi tinimbang anu paling relevan.

Siswa pascasarjana anu disponsoran condong langkung untung, sabab sebagian dana dana anu sanggup mayar aksés sumber daya anu dipikabutuh pikeun ngalaksanakeun panalungtikan, sareng pikeun ngolah pangolahan panulis anu dipikabutuh pikeun nyebarkeun panalungtikanana. Hasilna mangrupikeun dikotomi peneliti antara anu disponsoran pascasarjana sareng anu sanés. Open Akses tiasa ngaminimalkeun kaseimbangan ieu, mastikeun yén murid nampi pendidikan anu pangsaéna, sareng éta sareng teu sacara artifisial diwates ku pamilih jurnal ilmiah kampusna tiasa masihan aksés, paduli naha didukung kauangan atanapi henteu.

Ngurangan Kualitas dina Ngaksés Inpormasi Panaliti

Inpormasi panalungtikan Open Access nyaéta tiasa demokrasi pendidikan anu langkung luhur ku cara nyayogikeun sumber anu sakitu pikeun siswa sareng peneliti. Ekosistem akademik sareng risétatif Normative nyertakeun infrastruktur sareng dukungan kapasitas manusa. Gam anu nahan ieu babarengan nyaéta data. Khususna, data Buka Aksés nawarkeun dorongan dina ningkatkeun kualitas output panalungtikan anu diproduksi ku cara méré pandangan tambahan kana panilitian anu aya. Panaliti tiasa nyingkahan duplikat pagawéan. Aranjeunna tiasa ningkatkeun pisibilitas sareng dampak pikeun beasiswa na ngaliwatan cutatan. Panalungtikanana gampang dibagikeun. Anu paling penting, upami data sayogi salaku Open Access, pertambangan téks langkung gampang.

Insentif pikeun kamajuan

Taun 2007 Uni Afrika maréntahkeun yén nagara-nagara Afrika kedah ngaluarkeun sahenteuna 1% tina PDB na Panaliti sareng Pangwangunan (R&D). Ieu ieu bagian tina Élmu, Téknologi sareng Strategi Inovasi pikeun Afrika (STISA-2024) peluncuran anu ngabahas masa depan Afrika pikeun ngamajukeun sareng ngabales kasempetan pikeun kaunggulan pembiayaan sains, téknologi sareng inovasi (STI) di benua. Dina ahir poé, sumber daya (keuangan, bageur sareng manusa) bakal nangtukeun kasuksésan STISA-2024, sareng STI sareng pangwangunan industri di buana. Nalika sadar nilai dukungan internasional sareng investasi langsung asing, tingkat dana sareng keuangan Afrika anu ngadukung sumber daya kauangan bakal nangtukeun tingkat kapamilikan Afrika ngeunaan kamajuan STI sareng, akibatna, arah pikeun kamekaran sosio-ékonomi sareng lingkungan di bawana. (Laporan STISA 2019).

Amanat ieu parantos nyababkeun 15 nagara-nagara Afrika pikeun ngaluarkeun sahenteuna 1% tina PDB-na dina R&D. Nagara ieu bagian tina Inisiatif Majelis Ilmu Élmu anu tujuanna sami nyaéta pikeun ngamajukeun élmu kabuka sareng data di nagara masing-masing. Asosiasi Paguron Unpad, badan payung pikeun sadaya lembaga akademik Afrika, parantos sami komitmen pikeun ngamajukeun élmu kabuka sareng data salaku cara ningkatkeun kaluaran panaliti Afrika sareng ningkatkeun pisibilitasna.

Dina Séptémber 2019, Étiopia angkat hiji kawijakan aksés Open nasional pikeun lembaga pendidikan tinggi. Salian ngalaksanakeun Open Akses kana publikasi sareng data, kawijakan anyar nyurung prakték élmu kabuka ku kalebet 'openness' salaku salah sahiji kriteria pikeun meunteun jeung meunteun usulan panalungtikan. Ieu nyababkeun nagara Afrika munggaran anu ngagaduhan kawijakan aksés kabuka, anu mandat Akses Terbuka pikeun sadaya artikel anu diterbitkeun, tesis, disertasi sareng data hasil tina panalungtikan anu dibiayaan sacara umum dilakukeun ku staf sareng mahasiswa di paguron luhur anu dijalankeun ku Kementrian Ilmu Élmu. Atikan Tinggi - langkung ti 47 paguron anu aya di peuntas Étiopia

pilari Nyanghareupan

Afrika ngembangkeun penerbitan akademik Open Access ngaliwatan Afrika Akademi Élmu (AAS), anu ngagaduhan Open Research Platform sareng kerjasama sareng Fakultas 1000 (F1000). Organisasi sapertos Research4Life (anu Digital Science ngadukung liwat aksés ka dimensi) ogé nyayogikeun aksés inpormasi panalungtikan, sedengkeun TCC Afrika terus ngadukung panaliti ku ngawangun kapercayaan sareng kanyahoanana diaksés inpormasi panalungtikan. Éta nyayogikeun platform kanggo publikasi gancang sareng ulasan peer kabuka pikeun panaliti anu dirojong ku AAS sareng program anu dirojong ngaliwatan platform pendanaan na, Alliance for Accelerating Excellence in Science in Africa. Afrika ogé ngagaduhan hiji gudang preprint Open Access anu disebat AfricaArxiv, anu nampi kiriman akademik ti panaliti Afrika sareng saha waé anu ngalaksanakeun panalungtikan di Afrika.

Pamekaran ieu dina élmu kabuka anu ngabantosan ningkatkeun kualitas pendidikan sareng di Afrika, sareng anu paling penting anu masihan peneliti Afrika dina tingkat otonom dina panilitianana. Ku fokus kana minuhan tujuan SDG ieu, diharepkeun peneliti Afrika, sareng kahareupna komunitas panaliti global, bakal nguntungkeun tina aksés anu sami sareng inpormasi panalungtikan, sareng ku sabab panalungtikan anu langkung saé.


0 Komentar

Leave a Reply

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

felis tristique in adipiscing id id, vulputate,