Buka aksés (OA) mangrupikeun sakumpulan prinsip sareng sababaraha prakték anu ngaluarkeun kaluaran panalungtikan anu disebarkeun sacara online, gratis biaya atanapi halangan aksés sanés. AfricaArXiv sareng Jaringan Ilmu Élmu Afrika (ASLN) ngiringan pikeun ngintunkeun kiriman tulisan dina AfricaArXiv sareng tarjamahan tulisan pikeun ngajantenkeun aranjeunna langkung aksés ka komunitas Afrika anu beragam dina linguistis.

Diadegkeun dina bulan Juni 2018, AfricaArXiv ngagaduhan salaku wadahna réprésipasi pikeun hasil akademik ti ilmuwan Afrika ogé élmuwan non-Afrika anu damel dina jejer Afrika. AfricaArXiv didédikasikeun pikeun ngebut tur muka panalungtikan sareng kolaborasi di antawis para ilmuwan Afrika sareng ngabantosan ngawangun masa depan komunikasi ilmiah.

Poto: Jaringan Ilmu Élmu Afrika

Jaringan Ilmu Élmu Afrika (ASLN) mangrupikeun kemitraan antara ilmuwan sareng wartawan, diluncurkeun Oktober 2019 di Nigeria ku TReND di Afrika, pikeun ngadukung komunikasi sains anu langkung akurat pikeun masarakat umum. ASLN damel pikeun ningkatkeun kasadaran ngeunaan pentingna élmu pikeun kahirupan urang, masarakat sareng ka hareupna, ngaleungitkeun salah paham ilmiah sareng ningkatkeun profil risét Afrika. Karya ieu ngabantosan jembatan antara élmu, masarakat sareng kawijakan, anu urang percanten bakal ngabantosan kebangkitan Afrika salaku tenaga kerja ilmiah. Tujuan utama panalungtikan ilmiah kedah janten pangaruh pikeun masarakat. Tapi, panerbitan sering diterbitkeun tungtungna tukangeun paywall, salaku hasilna, ngawatesan dampak papanggihan dina masarakat. Ngaliwatan kolaborasi ieu, kami ngarepkeun ngamajukeun aksés ka panalungtikan ti Afrika sareng wartawan urang, ningkatkeun kasadaran ngeunaan pentingna panaliti ieu ka masarakat sareng pamangku kapentingan anu relevan.

Élmu literasi tiasa dijelaskeun ku sababaraha cara. Salah sahiji katerangan éta nyaéta: rupa-rupa kaahlian sareng kompeténsi anu perlu dikembangkeun pikeun milarian, ngartos, ngevaluasi sareng nganggo inpormasi, kalebet kamampuan ngartos konsep ilmiah sareng eusi (Muir, J, (2016) Naon Élmu Pengetahuan?). Penting pikeun ngawujudkeun peran anu ngabagi pangaweruh lokal sareng aktipitas masarakat dina nyiapkeun ilmiah sareng komunitas dina nagara Afrika. Seueur intervensi internasional sering nganggunakeun basa Inggris, Arab atanapi Perancis. Nanging, upaya literatur ilmiah nganggo komunikasi lisan, téks anu sederhana, animasi dina basa lokal ngagaduhan keterlibatan, papacangan, sareng pangaruh. Ku sabab kitu, pamakean basa lokal dina kontéks budaya lokal tiasa kirang dirémutan.

Poto: Jaringan Ilmu Élmu Afrika

Kasempetan kanggo diajar seupeus dina setélan informal ogé diperyogikeun. Dibikeun kamekaran sains sareng téknologi dina masarakat modéren, atikan formal kedah ngalengkepan kalolobaan jalma janten ilmiah sains tapi pikeun jalma anu teu hasil tina ieu dugi ka jaman ayeuna, patarosan kumaha périal kanyaho dieusi? Naha mungkin waé dina mikirkeun hal pikeun meryogikeun sawawa sareng 'toolbox' dasar sareng pengetahuan sareng kaahlian ngeunaan élmu sareng téknologi? Ieu sigana langkung suksés upami usaha aya hubunganana sareng masalah-masalah khusus anu aya hubunganana sareng kahirupan masarakat sapopoé pikeun individu sareng komunitas di lokalitasna sorangan. Leresna, pendidikan sains, dina setélan formal sareng informal, tiasa ngadamel kontribusi anu penting pikeun pamahaman ilmiah sareng promosi literatur ilmiah.

AfricaArXiv damel pikeun memicu panilitian interdisipliner di buana ogé sacara global sareng lembaga panaliti di luar negeri ku cara ngagampangkeun réstoran khusus pikeun komunitas paniliti Afrika. Mangpaat anu langkung seueur tina repro preprint pikeun Afrika kalebet naéktibilitas pikeun panemuan panaliti Afrika, ngahijikeun kolaborasi di benua, sareng kasempetan pikeun ngabagi hasil panalungtikan dina basa Afrika.

"TReND di Afrika senang ngiringan sareng AfricaArXiv sareng ASLN pikeun ngukut sareng nguatkeun komunikasi ilmiah sareng élmu kabuka. Élmu anu dibiayaan umum ngabangkitkeun pangaweruh anu sadayana. Mastikeun komunisator ilmiah tiasa nyentuh ku panaliti anu nyebarkeun préparasi sareng tulisan aksés kabuka ngajamin yén masarakat utama sanés terang ngeunaan kamajuan ilmiah munggaran! Ayeuna langkung ti heula urang kedah mastikeun inpormasi disebarkeun ka sadaya masarakat anu dibéré kasempetan pikeun sadar sareng ngajaga diri aman. ” Samyra, Koordinator Umum TReND

Kumaha anjeun tiasa nyumbang

Salaku élmuwan, kirimkeun preprint anjeun ka salah sahiji tilu platform mitra kami anu tiasa dianggo sareng https://info.africarxiv.org/submit/

Punten ogé baca garis panduan kiriman kami: https://info.africarxiv.org/before-you-submit/

Upami anjeun gairah ngeunaan ngagunakeun basa Afrika tradisional dina Ilmu Élmu, anjeun tiasa sukarelawan pikeun narjamahkeun sareng kami abstrak sareng ringkesan naskah anu dibagikeun dina AfricaArXiv.

kontak: sumbangan@AfricArXiv.org.

Rujukan

Buka Aksés: https://en.wikipedia.org/wiki/Open_access

Kasusastran Ilmiah: https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_literacy

Muir J, (2016) Naon Élmu Pengetahuan? - https://blogs.glowscotland.org.uk/glowblogs/eportfoliojm/2016/02/22/what-is-science-literacy/

(panulis / 2017) Élmu Kasusastraan dina Ngembangkeun Nagara: Ukur Bumi: - Ringkesan Laporan, http://www.nida-net.org/documents/8/SL_Researcht_Report_Final.pdf


0 Komentar

Leave a Reply

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Nullam accumsan sed dapibus suscipit libero tristique efficitur. amet, tempus