Panulis & kontributor dina tatanan abjad
Bezuidenhout, Louise, Havemann, Jo, Dapur, Stephanie, De Mutiis, Anna, & Owango, Bungah. (2020). Republikori Panaliti Digital Afrika: Pemetaan Bentang [Data set]. Zenodo. doi.org/10.5281/zenodo.3732172

Peta Visual: https://kumu.io/access2perspectives/african-digital-research-repositories
Dataset: https://tinyurl.com/African-Research-Repositories
Diarsipkeun https://info.africarxiv.org/african-digital-research-repositories/
Wangun kiriman: https://forms.gle/CnyGPmBxN59nWVB38

lisénsi: Peta sareng Visual Peta - CC-BY-SA 4.0 // Dataset - CC0 (Public Domain) // Perijinan unggal database ditangtukeun ku database sorangan

Preprint doi: 10.5281 / zenodo.3732274
Data set doi: 10.5281 / zenodo.3732172 // sayogi dina format anu béda (pdf, xls, ods, csv)

Institut Afrika Internasional (IAI, https://www.internationalafricaninstitute.org) dina kolaborasi sareng AfricaarXiv (https://info.africarxiv.org) nampilkeun peta interaktif repositori literatur panelitian digital Afrika. Ieu ngagambar ti karya awal IAI ti taun 2016 teras pikeun ngaidentipikasi sareng daptar daptar institusi institusional di Afrika anu museurkeun pikeun ngidentipikasi repositori dumasar di perpustakaan universitas Afrika. Sumber awal kami sayogi di https://www.internationalafricaninstitute.org/repositories.

Peta interaktif ngalegaan IAI ngalebetkeun repositori organisasi, pamaréntahan sareng internasional. Éta ogé peta peta interaksi antara repositori panalungtikan. Dina dataran ieu, urang difokuskeun repositori institusi pikeun karya ilmiah, sapertos anu didefinisikeun ku kontributor Wikipedia (Maret 2020).

obyektip

Peta repositori digital Afrika diciptakeun salaku sumberdaya anu tiasa dianggo dina kagiatan nyayogikeun tujuan ieu:

  1. Ningkatkeun pamanggihna panalungtikan sareng publikasi Afrika
  2. Ningkatkeun interoperabilitas repositori Afrika anu aya sareng muncul
  3. Nangtukeun cara dimana mesin pencari digital bisa ningkatkeun kamampuan panemuan panaliti Afrika

Urang ngamajukeun nyebarkeun élmu dumasar-panalungtikan ti repositori Afrika salaku bagian tina bentang anu langkung ageung anu ogé kalebet jurnal online, repositori data panalungtikan sareng penerbit buku ilmiah pikeun ningkatkeun interkonéksi sareng aksés aksésana repositori sapertos di saluareun sareng saluareun bawana Afrika sareng nyumbang kana pamahaman anu langkung langkung saé sumber-sumber ilmiah buana.

Data arsip sareng pangropéa

Peta sareng jadwal pakait aya anu dipasang dina situs web AfricaArXiv handapeun 'Sumber' di https://info.africarxiv.org/african-digital-research-repositories/. Daptar ieu henteu lengkep sareng ku sabab urang ajak sababaraha repositori relevan pikeun buana Afrika teu didaptarkeun di dieu pikeun kiriman formulir di https://forms.gle/CnyGPmBxN59nWVB38, atanapi kanggo ngabéjaan International Africa Institute (email sk111@soas.ac.uk). Duanana AfricaArXiv sareng IAI bakal teras ngajaga mertahankeun daptar repositori salaku sumber daya pikeun panaliti Afrika sareng pamangku kapentingan sanésna kaasup komunitas studi Afrika internasional.

métodologi

Daptar asli repositori digital disusun ku International Africa Institute di 2016 sareng diropéa taun 2019 (tingali https://www.internationalafricaninstitute.org/repositories pikeun detil) Éntri dikaluarkeun tina inpormasi anu disayogikeun ku Afrika Studies Center, Leiden (https://ilissafrica.wordpress.com/tag/institutional-repository/), khususna proyék 'Nyambung Afrika' (http://www.connecting-africa.net/index.htm), diréktori repositori Open Access (OpenDOAR - http://www.opendoar.org/), sareng pendaptaran buka aksés Repositori (http://roar.eprints.org/) di antara séjén. Daptar aslina diperpanjang ku nuturkeun jasa repositori anu ogé janten host sarjana Afrika: Koléksi ScienceOpen (https://about.scienceopen.com/collections/), Koleksi Komunitas Zenodo (https://zenodo.org/communities/), Koléksi Figshare (https://figshare.com/features, Scholia (https://tools.wmflabs.org/scholia/), sareng repositori pihak katilu.

Pikeun visualisasi kami nganggo software Piranti (https://kumu.io/) pikeun map repositori panalungtikan ku nagara, pangurus software, lembaga host sareng lembaga curating. Kami ogé nambihan kategori kanggo basa panganteur, sistem sareng karya anu disimpen unggal alat.

Results

Dina dataran, Afrika Kidul (40) sareng Kenya (32) nyayogikeun jumlah repositori pangluhurna. Di nagara-nagara sanés, sapertos Étiopia, Mesir, Ghana, Nigeria, Senegal, Sudan, Tanzania, Uganda, sareng Zimbabwe, jumlahna langkung handap (5-15). Di 16 nagara kaasup Angola, Benin, Chad, Gambia, Somalia sareng Eswatini (baheulana Swaziland), henteu aya data ngeunaan repositori panalungtikan digital anu tiasa dipendakan.

Basa anu diwakilkeun dina databés kalebet Inggris (en), Prancis (fr), Arab (ar), Amaranth (amh), Portugis (pt), Swahili (sw), Spanyol (es), Jerman (de).

Angka 1: Tinjauan ngeunaan peta visual dina repositori digital Afrika (n = 229). Kodeu ngawakilan nagara-nagara anu aya hubunganana sareng sababaraha jinis repositori anu dibédakeun ku kode warna (tingali legenda).
Privacy FAQ https://kumu.io/access2perspectives/african-digital-research-repositories
Angka 2: Pintonan tampilan anu utami dina Sudan nyorot detil tina pabrik Kordufan Universitas Kulon, incl. Parangkat lunak, basa anu sayogi, aksés sareng url.
Angka 3: Jumlah repositori per nagara Afrika sareng persentase. Nagara-nagara 'séjén' ngabutuhkeun jalma anu nganggo 0-3 repositori anu ayeuna,
Angka 4: Panyadia perangkat lunak nganggo jumlah réstoran host anu masing-masing. Teu dipikanyaho

diskusi

Repositori panalungtikan digital anu épéktip kedah ngadamel kaluaran panalungtikan anu tiasa diaksés sareng dipanggihan online. Sumawona, repositori kabuka kedah ngaktifkeun pangguna ti sakumna dunya pikeun ngakses data data. Maka repositori digital anu kabuka ngagaduhan peran anu penting dina lanskap Open Science sareng mangrupikeun unsur penting tina penerbitan Open Access. Kanggo langkung seueur latar sareng pandangan ngeunaan pangwangunan sareng tinjauan pikeun repositori kalayan acuan Afrika sareng kajian Afrika, tingali Molteno (2016).

Urang sadar pajeulitna pemetaan repositori digital. Padahal tantangan tina ngumpul data, tingkat tambahan tina tantangan pajeulitna dina nalungtik metode curation, watesan aksés, kabébasan, umur panjang / kelestarian sareng kisaran jinis data pikeun déposisi. Mangkaning, urang percaya yén peta sapertos sapertos anu dibere di handap tetep janten sumber anu berharga. Gaduhan pamahaman jaringan gudang anu tos aya - babarengan sareng kakuatan sareng kalemahanna - ngagampangkeun réspon sareng perbaikan anu diarah. Sumawona ningkatkeun visibilitas repositori ieu - pikeun pamiarsa Afrika sareng global - tiasa ngagampangkeun ngabagi prakték panginten, pangalaman sareng kaahlian. Ieu bakal tiasa ngiringan pamangku kapentingan, nyaéta pustakawan sareng personel akademik anu sanés nyandak kaputusan anu terang kumaha carana paling meujeuhna adaptasi téknologi digital pikeun arsip sarjana Afrika damel repositori Afrika anu aya pikeun janten langkung responsif kana téknologi anyar sareng ngamekarkeun pendekatan "ground-up" manajemén data digital anu cocog sareng sustainable pikeun buana Afrika.

Naon anu diartikeun salaku tempat anu béda-béda béntés, sanés ngan ukur di Afrika, tapi ngalangkungan bentang ulama global. Dana anu didaptarkeun pikeun ngokolakeun panjagaan sareng wangunan kapasitas personel teu langka sareng bénten pisan, umumna gumantung sareng kawates ku Investasi pamaréntah nasional dina panalungtikan sareng inovasi atanapi sumbangan donor. Variasi sistem anu nganggo perangkat lunak anu béda sareng fitur teknis arsip ngahalangan interlinking strategis sareng salajengna searchability tina repositori di buana jeung daérah dunya anu sanés. Sadaya masalah ieu kedah diperhatoskeun pikeun ngawenangkeun panilarian Afrika tina transisi ti siloes digital pikeun bentang interaktif.

Kami ngabayangkeun peta ieu janten konstituén ngeunaan analisa masa depan anu langkung ageung tina réa kasus anyar sareng révisi data anyar. Dina pamiatan lampiran panutan karya ieu, kami merencanakeun nyertakeun dina databés sareng peta visual repositori data digital Afrika salaku anu dicirikeun ku kajian bentang Afrika Open Science Platform (AOSP) (2019). Tujuan séjén nyaéta pikeun ngaidentipikasi solusi téknologi pikeun nyieun rupa-rupa repositori saling tiasa digarap sareng tiasa milarian dina disiplin / wilayah / basa - diaksés sareng tiasa dioperasi dina kontéks Afrika anu ayeuna sareng kamampuan bandwidth terbatas contona ku ngembangkeun workflows online / offline.

Tapi kategori repositori anu sanésna ditambihan bakal aya kana studi Afrika anu dioperasikeun sareng dijalankeun di luar benua; salah sahiji daptar curated nyaéta Nyambung-Afrika (https://www.connecting-africa.net/index.htm). Daptar éntri édisi relevan ogé aya dina Wikidata, tingali conto en.wikipedia.org/wiki/User:GerardM/Africa#African_science.

Nu nulis sacara terang ngabagéakeun tanggapan kana datar anu dibere ogé input kana repositori institusional anu sacara teu dileungitkeun atanapi ayeuna nuju direncanakeun sareng dilaksanakeun. Kami ngarepkeun ngahubung sareng pamangku kapentingan sanés dina Afrika R&I ogé lembaga internasional pikeun langkung nganalisa sarjana anu aya arsip sareng medarkeun platform sareng damel ka arah interoperabilitasna.

Rujukan

Akademi Élmu Afrika Kidul (2019), Platform Élmu Terbuka Afrika - Studi Lansekap. doi: http://dx.doi.org/10.17159/assaf.2019/0047

Platform Élmu Terbuka Afrika - http://africanopenscience.org.za/

Nyambung-Afrika - https://www.connecting-africa.net/index.htm

Molteno, R. (2016), Kunaon repositori digital Afrika pikeun nyimpen tulisan panalitian penting pisan, https://www.internationalafricaninstitute.org/repositories/why

Peserta ti Afrika Open Science Platform Stakeholder Bengkel, Séptémber 2018, Pamilon ti Bengkel Strategi Strategi Terbuka Afrika, Maret 2018, Déwan Naséhat, Proyék Platform Élmu Terbuka Afrika, Badan Penasihat Téknologi, Platform Élmu Terbuka Afrika, Boulton, Geoffrey, Hodson, Simon. … Wafula, Yusuf. (2018, 12 Desember). Masa Depan Élmu sareng Ilmu Élmu ngeunaan Kauntungan: Visi sareng Strategi pikeun Platform Élmu Terbuka Afrika (v02). Zenodo. http://doi.org/10.5281/zenodo.2222418

Éntri Wikidata - misalna https://en.wikipedia.org/wiki/User:GerardM/Africa#African_science

Kontributor Wikipedia. (2020, 18 Maret). Perpustakaan Digital. Di Wikipédia, Wikipédia. Disalin 18:02, 27 Maret 2020, ti https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Digital_library&oldid=946227026


0 Komentar

Leave a Reply

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Nullam luctus facilisis massa venenatis Phasellus commodo libero ipsum suscipit