Panulis & Kontributor dina urutan abjad
Bezuidenhout, Louise, Havemann, Jo, Kitchen, Stephanie, De Mutiis, Anna, & Owango, Joy. (2020). Repositori Panilitian Digital Afrika: Pemetaan Bentang [Data set]. Zenodo. doi.org/10.5281/zenodo.3732172

Peta Visual: https://kumu.io/access2perspectives/ afrika-digital-panilitian-repositori 
Datét: https://tinyurl.com/African-Research-Repositories
Diarsipkeun https://info.africarxiv.org/african-digital-research-repositories/ 
Wangun kiriman: https://forms.gle/CnyGPmBxN59nWVB38

lisénsi: Peta sareng Visual Peta - CC-BY-SA 4.0 // Dataset - CC0 (Public Domain) // Perijinan unggal database ditangtukeun ku database sorangan

Preprint doi: 10.5281 / zenodo.3732274     
Set data doi: 10.5281 / zenodo.3732172 // sayogi dina format anu béda (pdf, xls, ods, csv)

Institut Afrika Internasional (IAI, https://www.internationalafricaninstitute.org) dina kolaborasi sareng AfricaarXiv (https://info.africarxiv.org) nampilkeun peta interaktif repositori literatur panalungtikan digital Afrika. Ieu mangrupikeun hasil karya IAI ti mimiti 2016 pikeun ngaidentipikasi sareng ngadaptar Repositori lembaga anu berbasis di Afrika anu fokus kana ngaidentipikasi gudang dumasar kana perpustakaan universitas Afrika. Sumberdaya urang baheula sayogi di https://www.internationalafricaninstitute.org/repositories.

Peta interaktif manjangan padamelan IAI pikeun kalebet Repository organisasi, pamaréntahan sareng internasional. Éta ogé peta hubungan antara Repository panilitian. Dina susunan data ieu, urang fokus kana Repositori institusional pikeun karya ilmiah, sakumaha didefinisikeun ku kontributor Wikipedia (Maret 2020).

obyektip

Peta repositori digital Afrika diciptakeun salaku sumberdaya anu tiasa dianggo dina kagiatan nyayogikeun tujuan ieu:

  1. Ningkatkeun pamanggihna panalungtikan sareng publikasi Afrika 
  2. Ningkatkeun interoperabilitas repositori Afrika anu aya sareng muncul
  3. Nangtukeun cara dimana mesin pencari digital bisa ningkatkeun kamampuan panemuan panaliti Afrika

Urang ngamajukeun nyebarkeun élmu dumasar-panalungtikan ti repositori Afrika salaku bagian tina bentang anu langkung ageung anu ogé kalebet jurnal online, repositori data panalungtikan sareng penerbit buku ilmiah pikeun ningkatkeun interkonéksi sareng aksés aksésana repositori sapertos di saluareun sareng saluareun bawana Afrika sareng nyumbang kana pamahaman anu langkung langkung saé sumber-sumber ilmiah buana.  

Data arsip sareng pangropéa

Peta sareng jadwal pakait aya anu dipasang dina situs web AfricaArXiv handapeun 'Sumber' di https://info.africarxiv.org/african-digital-research-repositories/. Daptar ieu henteu lengkep sareng ku sabab urang ajak sababaraha repositori relevan pikeun buana Afrika teu didaptarkeun di dieu pikeun kiriman formulir di https://forms.gle/CnyGPmBxN59nWVB38, atanapi kanggo ngabéjaan International Africa Institute (email sk111@soas.ac.uk). Duanana AfricaArXiv sareng IAI bakal teras ngajaga mertahankeun daptar repositori salaku sumber daya pikeun panaliti Afrika sareng pamangku kapentingan sanésna kaasup komunitas studi Afrika internasional.

métodologi

Daptar asli repositori digital disusun ku International Africa Institute di 2016 sareng diropéa taun 2019 (tingali https://www.internationalafricaninstitute.org/repositories pikeun detil) Éntri dikaluarkeun tina inpormasi anu disayogikeun ku Afrika Studies Center, Leiden (https://ilissafrica.wordpress.com/tag/institutional-repository/), khususna proyék 'Nyambung Afrika' (http://www.connecting-africa.net/index.htm), Diréktori Repository Open Access (OpenDOAR - http://www.opendoar.org/), sareng pendaptaran buka aksés Repositori (http://roar.eprints.org/) di antara séjén. Daptar aslina diperpanjang ku nuturkeun jasa repositori anu ogé janten host sarjana Afrika: Koléksi ScienceOpen (https://about.scienceopen.com/collections/), Koleksi Komunitas Zenodo (https://zenodo.org/communities/), Koléksi Figshare (https://figshare.com/features, Sakola (https://tools.wmflabs.org/scholia/), sareng repositori pihak katilu. 

Pikeun visualisasi kami nganggo parangkat lunak Kumu (https://kumu.io/) pikeun map repositori panalungtikan ku nagara, pangurus software, lembaga host sareng lembaga curating. Kami ogé nambihan kategori kanggo basa panganteur, sistem sareng karya anu disimpen unggal alat.

Results

Dina dataran, Afrika Kidul (40) sareng Kenya (32) nyayogikeun jumlah repositori pangluhurna. Di nagara-nagara sanés, sapertos Étiopia, Mesir, Ghana, Nigeria, Senegal, Sudan, Tanzania, Uganda, sareng Zimbabwe, jumlahna langkung handap (5-15). Di 16 nagara kaasup Angola, Benin, Chad, Gambia, Somalia sareng Eswatini (baheulana Swaziland), henteu aya data ngeunaan repositori panalungtikan digital anu tiasa dipendakan.

Basa anu diwakilkeun dina databés kalebet Inggris (en), Prancis (fr), Arab (ar), Amaranth (amh), Portugis (pt), Swahili (sw), Spanyol (es), Jerman (de).

Angka 1: Tinjauan ngeunaan peta visual dina repositori digital Afrika (n = 229). Kodeu ngawakilan nagara-nagara anu aya hubunganana sareng sababaraha jinis repositori anu dibédakeun ku kode warna (tingali legenda).
Privacy FAQ https://kumu.io/access2perspectives/african-digital-research-repositories.
Angka 2: Tampilan fokus anu conto dina Sudan anu nyorot detail Repository University SUST, kalebet. Parangkat lunak, basa anu sayogi, aksés, sareng halaman wéb.
Privacy FAQ https://kumu.io/access2perspectives/african-digital-research-repositories#institutional/sust-university?focus=%23sudan%20out%201
Angka 3: Jumlah gudang per nagara Afrika sareng persentase. Nagara 'sanés' ngabutuhkeun anu ngagaduhan 0-3 répositori anu aya.
Angka 4: Panyadia perangkat lunak nganggo jumlah réstoran host anu masing-masing. Teu dipikanyaho 

diskusi

Repositori panalungtikan digital anu épéktip kedah ngadamel kaluaran panalungtikan anu tiasa diaksés sareng dipanggihan online. Sumawona, repositori kabuka kedah ngaktifkeun pangguna ti sakumna dunya pikeun ngakses data data. Maka repositori digital anu kabuka ngagaduhan peran anu penting dina lanskap Open Science sareng mangrupikeun unsur penting tina penerbitan Open Access. Kanggo langkung seueur latar sareng pandangan ngeunaan pangwangunan sareng tinjauan pikeun repositori kalayan acuan Afrika sareng kajian Afrika, tingali Molteno (2016).

Kami ngakuan pajeulitna pemetaan repositori digital. Sanaos tantangan dina ngumpulkeun data, tingkat tambahan tina tantangan pajeulitna sumping dina nalungtik metode curation, watesan aksés, searchability, umur panjang / kelestarian sareng rentang jinis data pikeun déposisi. Sanaos kitu, kami yakin yén peta sapertos anu dituduhkeun di handap tetep mangrupakeun sumber anu berharga. Ngagaduhan pamahaman ngeunaan jaringan Repository anu aya - sareng kakuatan sareng kalemahanana - ngagampangkeun réspon sareng perbaikan anu diarahkeun. Sumawona, ningkatkeun pisibilitas Repository ieu - boh ka pemirsa Afrika sareng global - tiasa mempermudah ngabagi prakték, pangalaman sareng kaparigelan pangsaéna. Ieu bakal ngamungkinkeun para pamangku kapentingan, nyaéta pustakawan sareng tanaga akademik sanésna nyandak kaputusan anu langkung saé ngeunaan kumaha cara pikeun nyocogkeun téknologi digital anu paling cocog pikeun arsip karya ilmiah Afrika di Repository Afrika anu aya janten langkung responsif kana téknologi anyar sareng ngembangkeun "ground-up" pendekatan ka manajemén data digital anu cocog sareng sustainable pikeun buana Afrika.

Naon anu diartikeun salaku tempat anu béda-béda béntés, sanés ngan ukur di Afrika, tapi ngalangkungan bentang ulama global. Dana anu didaptarkeun pikeun ngokolakeun panjagaan sareng wangunan kapasitas personel teu langka sareng bénten pisan, umumna gumantung sareng kawates ku Investasi pamaréntah nasional dina panalungtikan sareng inovasi atanapi sumbangan donor. Variasi sistem anu nganggo perangkat lunak anu béda sareng fitur teknis arsip ngahalangan interlinking strategis sareng salajengna searchability tina repositori di buana jeung daérah dunya anu sanés. Sadaya masalah ieu kedah diperhatoskeun pikeun ngawenangkeun panilarian Afrika tina transisi ti siloes digital pikeun bentang interaktif.

Kami ngabayangkeun peta ieu janten konstituén pikeun analisis anu langkung ageung pikeun répositori literatur sareng data anu aya sareng ayeuna. Dina pengulangan tina karya ieu, kami ngarencanakeun kalebet kana set data sareng peta visual Repositori data digital Afrika sakumaha anu diidéntifikasi ku studi bentang Afrika Open Science Platform (AOSP) (2019). Tujuan sanésna nyaéta pikeun ngaidentipikasi solusi téhnologis pikeun ngajantenkeun rupa-rupa Repository tiasa dianggo sareng tiasa dipilarian dina disiplin / daérah / basa - tiasa diaksés sareng tiasa dioperasikeun dina kontéks Afrika anu ayeuna kalayan kapasitas bandwidth anu kawates, sapertos ku ngembangkeun alur kerja online / offline. 

Tapi kategori repositori anu sanésna ditambihan bakal aya kana studi Afrika anu dioperasikeun sareng dijalankeun di luar benua; salah sahiji daptar curated nyaéta Nyambung-Afrika (https://www.connecting-africa.net/index.htm). Daptar éntri édisi relevan ogé aya dina Wikidata, tingali conto en.wikipedia.org/wiki/User:GerardM/Africa#African_science.

Panulis sacara jelas ngabagéakeun eupan balik kana susunan data anu dipasihkeun ogé masukan dina Repository institusional anu teu dihaja disingkahkeun atanapi ayeuna nuju direncanakeun sareng dilaksanakeun. Kami ngarepkeun hubungan sareng pamangku kapentingan sanés dina R&I Afrika ogé lembaga internasional pikeun langkung analisa platform arsip sareng penerbitan ilmiah sareng ngagarap interoperabilitasna. 

Rujukan

Akademi Élmu Afrika Kidul (2019), Platform Élmu Terbuka Afrika - Studi Lansekap. doi: http://dx.doi.org/10.17159/assaf.2019/0047 

Platform Élmu Terbuka Afrika - http://africanopenscience.org.za/

Nyambungkeun-Afrika - https://www.connecting-africa.net/index.htm 

Molteno, R. (2016), Kunaon repositori digital Afrika pikeun nyimpen tulisan panalitian penting pisan, https://www.internationalafricaninstitute.org/repositories/why 

Peserta ti Afrika Open Science Platform Stakeholder Bengkel, Séptémber 2018, Pamilon ti Bengkel Strategi Strategi Terbuka Afrika, Maret 2018, Déwan Naséhat, Proyék Platform Élmu Terbuka Afrika, Badan Penasihat Téknologi, Platform Élmu Terbuka Afrika, Boulton, Geoffrey, Hodson, Simon. … Wafula, Yusuf. (2018, 12 Desember). Masa Depan Élmu sareng Ilmu Élmu ngeunaan Kauntungan: Visi sareng Strategi pikeun Platform Élmu Terbuka Afrika (v02). Zenodo. http://doi.org/10.5281/zenodo.2222418 

Éntri Wikidata - mis https://en.wikipedia.org/wiki/User:GerardM/Africa#African_science 

Kontributor Wikipedia. (2020, 18 Maret). Perpustakaan Digital. Di Wikipédia, Wikipédia. Disalin 18:02, 27 Maret 2020, ti https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Digital_library&oldid=946227026


0 Komentar

Leave a Reply