Kami reueus diulas di alam minggu ieu, barengan Masakhane sakumaha urang nuju damel 'Élmu Decolonising'.

Maca vérsi tulisan ieu dina basa Perancis di ecomag.fr/les-langues-africaines-pour-obtenir-plus-de-termes-s Scientifiques-sur-mesure-ecologie-science/

Seueur kecap anu umum pikeun élmu pernah ditulis dina basa-basa Afrika. Ayeuna, panaliti ti sakumna Afrika ngarobih éta.

Sababaraha guru murid di perpustakaan, ngahontal buku atanapi diajar, di Fort Portal Teacher Training College di Uganda.
Panaliti hoyong ngagedékeun istilah ilmiah dina basa-basa Afrika kaasup Luganda, anu diucapkeun di Afrika Wétan. Gambar: murid-guru di Kampala. Kiridit: Panon Di mana-mana / Alamy

Teu aya kecap isiZulu asli pikeun dinosaurus. Kuman disebut amagciwane, tapi teu aya kecap anu misah pikeun virus atanapi baktéri. Quark nyaéta ikhwakhi (diucapkeun kwa-ki); teu aya istilah pergeseran beureum. Sareng panaliti sareng komunikator sains ngagunakeun basa, anu diucapkeun ku langkung ti 14 juta jalma di beulah kidul Afrika, berjuang pikeun satuju kana kecap-kecap pikeun épolusi.

IsiZulu nyaéta salah sahiji sakitar 2,000 basa anu diucapkeun di Afrika. Élmu modéren teu merhatoskeun seueurna basa ieu, tapi ayeuna tim panaliti ti Afrika hoyong ngarobih éta.Naon isiZulu pikeun dinosaurus? Kumaha élmu nguciwakeun basa-basa Afrika

Proyék panilitian disebut Élmu Decolonise ngarencanakeun narjamahkeun 180 makalah ilmiah ti server preprint AfricaArXiv kana 6 basa Afrika: isiZulu sareng Northern Sotho ti beulah kidul Afrika; Hausa sareng Yoruba ti Afrika Kulon; sareng Luganda sareng Amharic ti Afrika Wétan.

Basa-basa ieu sacara koléktif nyarios ku sakitar 98 juta jalma. Mimiti bulan ieu, AfricArXiv nyauran kintunan ti pangarang anu resep kana tulisanana dianggap kanggo tarjamahan. Batas waktosna nyaéta 20 Agustus.

Makalah anu ditarjamahkeun bakal ngalangkungan seueur disiplin élmu, téknologi, rékayasa sareng matématika. Proyék ieu dirojong ku Lacuna Fund, hiji funer data-élmu pikeun panaliti di nagara-nagara berpenghasilan rendah sareng menengah. Éta diluncurkeun sataun katukang ku filantropi sareng pembiayaan pamaréntah ti Éropa sareng Amérika Kalér, sareng Google.

Bahasa titinggal

Kurangna istilah ilmiah dina basa-basa Afrika ngagaduhan akibat dunya nyata, khususna dina pendidikan. Di Afrika Kidul, salaku conto, kirang ti 10% wargi nyarios basa Inggris salaku basa asalna, tapi éta mangrupikeun bahasa pengajaran utama di sakola - hal anu ceuk para sarjana mangrupikeun halangan pikeun diajar élmu sareng matématika.

Bahasa Afrika tinggaleun dina révolusi online, saur Kathleen Siminyu, ahli dina diajar mesin sareng ngolah basa alam pikeun basa-basa Afrika anu dumasarkeun di Kénya. "Bahasa Afrika katingali salaku anu anjeun nyarios di bumi, henteu di kelas, henteu muncul dina lingkungan bisnis. Éta hal anu sami pikeun sains, "saur anjeunna.

Siminyu mangrupikeun bagian tina Masakhane, organisasi akar rumput panaliti anu resep kana pamrosésan basa alam dina basa-basa Afrika. Masakhane, anu hartosna 'urang ngawangun babarengan' dina isiZulu, ngagaduhan langkung ti 400 anggota ti sakitar 30 nagara di buana. Aranjeunna parantos damel babarengan salami tilu taun.

Proyék Élmu Decolonise mangrupikeun salah sahiji seueur inisiatif anu dilakukeun ku kelompok; batur kaasup ngadeteksi ucapan hate di Nigeria sareng ngajarkeun algoritma mesin-diajar pikeun mikawanoh nami sareng tempat di Afrika.

Antukna, Élmu Decolonise tujuanna pikeun nyiptakeun glosarium online istilah ilmiah anu sayogi dina genep basa, sareng nganggona ngalatih algoritma pembelajaran mesin pikeun tarjamahan. Panaliti ngaharepkeun ngarengsekeun proyék ieu di awal 2022. Tapi aya ambisi anu langkung lega: pikeun ngirangan résiko basa-basa ieu janten luntur kalayan masihan aranjeunna pijakan anu langkung kuat online.

Nyiptakeun terminologi

Élmu Decolonise bakal ngagawekeun panarjamah pikeun ngerjakeun makalah ti AfricArXiv anu pangarangna mimiti nyaéta Afrika, saur panaliti utama Jade Abbott, spesialis diajar mesin anu berbasis di Johannesburg, Afrika Kidul. Kecap anu henteu ngagaduhan sasaruaan dina basa udagan bakal ditandaan sahingga spesialis terminologi sareng komunikator sains tiasa ngembangkeun istilah-istilah anyar. "Éta henteu sapertos narjamahkeun buku, dimana kecap-kecap na aya," saur Abbott. "Ieu latihan nyiptakeun terminologi."

Tapi "kami henteu hoyong nyiptakeun kecap anyar lengkep", nambihan Sibusiso Biyela, panulis di ScienceLink, perusahaan komunikasi-sains anu dumasarkeun di Johannesburg anu mangrupakeun mitra dina proyék éta. "Kami hoyong jalma anu maca tulisan atanapi istilah éta ngartos naon hartosna pertama kalina ningali éta."

Biyela, anu nyerat ngeunaan élmu dina isiZulu, sering nampi istilah énggal ku ningali akar Yunani atanapi Latin tina kecap ilmiah anu aya dina basa Inggris. Planet, contona, asalna tina basa Yunani kuno planētēs, hartosna 'ngumbara', sabab planét katémbong ngalangkungan langit wengi. Dina isiZulu, ieu janten umhambi, anu ogé hartosna ngumbara. Kecap séjén pikeun planet, anu dianggo dina kamus sakola, nyaéta umhlaba, anu hartosna 'Bumi' atanapi 'dunya'. Istilah sanésna déskriptif: pikeun 'fosil', contona, Biyela nyiptakeun frasa amathambo amadala atholakala emhlabathini, atanapi 'tulang tua anu aya dina taneuh'.

Dina sababaraha bidang ilmiah, sapertos panilitian kaanekaragaman hayati, panaliti anu nyobian mendakan istilah anu pas bakal kedah dijantenkeun sumber lisan. Lolie Makhubu-Badenhorst, sutradara akting ti Kantor Perencanaan dan Pengembangan Bahasa di Universitas KwaZulu-Natal di Durban, nyatakeun yén henteuna kecap ilmiah tina susunan data tinulis henteu hartosna yén éta teu aya. “Anjeun museur-tulisan, kuring lisan museur. Pangetahuanna aya, tapi henteu didokumentasikeun saé, "saur Makhubu-Badenhorst, anu sanés bagian tina proyék Élmu Decolonise.

Spesialis terminologi Élmu Decolonise bakal ngahasilkeun kerangka pikeun ngembangkeun istilah ilmiah isiZulu, saur Biyela. Sakali éta réngsé, aranjeunna bakal nerapkeun kana basa anu sanés.

Tim ieu bakal nawiskeun glosarium na salaku alat gratis pikeun wartawan sareng komunikator sains, ogé dewan bahasa nasional, universitas sareng perusahaan téknologi, anu beuki nyayogikeun tarjamahan otomatis. "Upami anjeun nyiptakeun istilah sareng éta henteu dianggo ku anu sanés, éta henteu bakal nyusup kana basa," saur Biyela.

Hiji awéwé ngadamel salinan di pusat Kecerdasan Buatan Google di Accra, Ghana, Afrika.
Google nyungkeun bantosan pikeun ningkatkeun kualitas tarjamahan basa Afrika na. Kiridit: Cristina Aldehuela / AFP via Getty

Teknologi ageung: 'urang peryogi bantosan anjeun'

Panaliti Masakhane nyatakeun yén perusahaan téknologi global sacara historis ngaregepkeun basa-basa Afrika, tapi dina sababaraha taun ka pengker, aranjeunna parantos ngamimitian ngabiayaan panilitian di lapangan.

"Kami sadar yén rébuan basa Afrika ayeuna nuju teu diwakilan dina parangkat tarjamahan," saur juru carios Google Alam. Raksasa téknologi badé ngalegaan Google Translate pikeun ngalebetkeun deui basa-basa Afrika, kalebet Twi, Ewe, Baoulé, Bambara, Fula, Kanuri, Krio, Isoko, Luganda, Sango, Tiv sareng Urhobo, nambihan aranjeunna. Nanging, peryogi "panyatur basa-basa éta pikeun ngabantosan urang ningkatkeun kualitas tarjamahan urang" ngarah tiasa diintegrasikeun kana jasa.

"Gagasan ageung nyaéta kapamilikan budaya élmu," Biyela ngajelaskeun. Duanana anjeunna sareng Abbott nyarios penting pisan pikeun dekolonisasi élmu ku ngantep jalma-jalma pikeun ngalakukeun panilitian sareng nyarios ngeunaan élmu dina basa sorangan. Dina waktos ayeuna, dimungkinkeun pikeun nganggo basa Afrika pikeun nyarioskeun politik sareng olahraga, tapi sanés élmu, saur Biyela.

Nya kitu, basa Inggris mangrupikeun basa anu dominan pikeun ngurus lingkungan sareng konservasi - tapi kacuali jalma ngartos arti istilah sareng konsép khusus sareng tiasa nyarios ngeunaan basa aranjeunna di bumi asal, aranjeunna tiasa rumaos henteu nyambung tina upaya pamaréntah pikeun ngalestarikeun ékosistem sareng spésiés, saur Bheka Nxele , manajer program pikeun ékologi restorasi, perencanaan lingkungan sareng perlindungan iklim di kotamadya eThekwini di Afrika Kidul.

Panaliti prihatin yén upami basa-basa Afrika henteu kalebetkeun kana algoritma online, aranjeunna tungtungna, janten luntur sareng hilap. "Ieu basa [jalma] nyarios. Ieu basa anu aranjeunna anggo unggal dinten, sareng aranjeunna hirup sareng ningali kanyataan anu aya dina x sababaraha taun, bahasa na panginten maot kusabab teu aya tapak digital, "saur Siminyu.

Doi: https://doi.org/10.1038/d41586-021-02218-x


0 Komentar

Leave a Reply