Blog ieu dipalsukan ti ASAPbio sareng dianggo deui dina kaayaan Lisénsi CC-BY 4.0. Punten nambihan sagala koméntar sareng anotasi dina pos aslina di asapbio.org/force2019-preprints-vision-dinner.

Saatos diskusi panémbong ngeunaan "Saha anu bakal aya pangaruh kasuksésan panémutan dina biologi sareng ka tungtung?" At FORCE2019 (diringkeskeun Ieuh), urang teruskeun sawala dina acara tuangeun ku panélis sareng pihak masarakat anu sanésna:

Dina tabel 1:

  • Emmy Tsang (fasilitator), eLife
  • Theo Bloom, BMJ sareng medRxiv
  • Andrea Chiarelli, Konsultan Panaliti
  • Témbal Edmunds, GigaScience
  • Amye Kenall, Salji Alam
  • Fiona Murphy, konsultan bebas
  • Michael Parkin, Éropa PMC, EMBL-EBI
  • Alex Wade, Inisiatif Chan Zuckerberg

Dina tabel 2:

  • Naomi Penfold (fasilitator), ASAPbio
  • Juan Pablo Alperin, ScholCommLab / Proyék Pangawartosan Pangetahuan
  • Humberto Debat, Institut Téknologi Nasional Pertanian (Argentina)
  • Jo Havemann, AfricaArXiv
  • Maria Levchenko, Éropa PMC, EMBL-EBI
  • Lucia Loffreda, Konsultan Panaliti
  • Claire Rawlinson, BMJ sareng medRxiv
  • Dario Taraborelli, Chan Zuckerberg Inisiatif

Pikeun méréskeun sababaraha masalah anu rumit salaku grup anu gaduh rupa-rupa sudut pandang, kami bahas lima pernyataan jalma jerami ngeunaan kumaha preprints panginten atanapi henteu tiasa dianggo. Méja Emmy ngabahas:

  • Tingkat cék édisi redaktur sareng / atanapi peer ulasan yén preprint anu parantos dilangkungan kedah dikomunikasi sacara transparan dina aksés aksés ka preprint
  • Éta kedah gratis kanggo pangarang pikeun masangkeun tulisan
  • Pencetna henteu kedah dianggo pikeun netepkeun prioritas pamanggihan
  • Server préparasi kedah janten agnostik kanggo alat sareng prosés hilir sareng hilir

Samentara éta méja Naomi (gambar di luhur) bahas "server preprint teu kedah didukung ku dana panaliti sareng panerapan kawijakan kecuali éta nunjukkeun demonstrasi pamaréntahan", sateuacan nukeurkeun visi anu béda pikeun naon anu disusun.

Pernyataan Straw-man 1: Tingkat cek redaksi sareng / atanapi ulasan peer yén hiji preprint anu parantos kalangkungan kudu dikomunikasi sacara transparan dina aksés aksés ka preprint.

Sanaos umumna urang sapuk yén cek éditorial sareng ulasan naon waé anu dilakukeun dina preprint kudu disépakeun sacara transparan, urang gancang sadar yén urang gaduh béda visi pikeun hartos transparansi dina kontéks ieu. Penting yén urang nganggap kabutuhan sareng pangalaman pamaca: panaliti anu sacara sasarengan browsing biasana ngan kedah terang tingkat panalitian preprint anu parantos dilangkungan (teu aya? Pre-screening pikeun patuh kana syarat etika sareng hukum, sareng ilmiah relevansi? Sababaraha tingkat tinjauan peer langkung jero?), sedengkeun panaliti anu ngagali jero kana topik panalungtikan atanapi metode anu tiasa mendakan komentar peer-ulasan sareng riwayat versi mangpaat. Sababaraha inpormasi, sapertos retraction, kedah dipasihkeun jelas ka sadaya pamiarsa. Pikeun curation anu épéktip, éta ogé penting pikeun inpormasi ngeunaan cék sareng ulasan cekap dicandak nganggo skema metadata anu leres-jelas sareng sapuk. Tapi kumaha data sapertos kitu tiasa ditangkep ku panyebaran server anu disebarkeun? Tinjauan ulasan sareng prosés éditorial ayeuna kalebet rupa-rupa antara jurnal sareng server preprint, dugi ka kumaha urang tiasa ngémutan sacara épisiasi prosés ieu?

Pernyataan lalaki-lalaki 2: Éta kedah janten bébas pikeun panulis pikeun ngirim tulisan.

Urang ngahijikeun sepakat yén persiapan kedah bébas dina pamakean.

Pernyataan Straw-man 3: Preprints henteu kedah dianggo pikeun netepkeun prioritas pamanggihan.

Saenipun, prioritas pamanggihan teu kedah janten masalah, tapi urang sadar yén, dina iklim panalungtikan ayeuna, masalah ieu kedah kajawab. Sakali hiji preprint dipedar dina domain publik, prioritas ilmiah tina karya anu dijelaskeun dina preprint téh. Urang ngakuan yén instrumen hukum anu ayeuna teu tiasa dianggo saluyu sareng ieu: contona, hukum patén AS masih netepkeun prioritas dumasar kana file filing patén, sareng naon waé panyingkepan umum - ku preprint atanapi rapat informal - tiasa ngarusak hal ieu. Tinimbangan sareng kajelasan langkung penting dipikabutuh kumaha cara ngeposkeun persetujuan persediaan kalayan klaim prioritas sareng naon hartosna pikeun pamanggihan sareng harta intelektual.

Pernyataan Straw-man 4: Server préparasi kedah agnostik pikeun alat sareng prosés hilir sareng prosés hilir.

Pikeun ngagunakeun préparasi poténsial pikeun pinuh, kami nyangka server preprint kedah saluyu sareng interoperable sareng alat hulu sareng hilir, parangkat lunak sareng mitra, sareng dina waktos anu sanés teu acuh kana inpormasi atanapi petunjuk ka arah prakték munculna, standar masarakat sareng sateuacana. Salaku conto, prosés hulu pikeun néwak sareng ngalambatkeun metadata tiasa janten berharga pikeun pamanggihan. Server preprint komunitas ogé tiasa mamatahan ngeunaan prakték pangsaéna pikeun alur kerja hilir, nambahan nilai kanggo padamelan sareng nyayogikeun deui sareng kontribusina salajengna.

Pernyataan Straw-man 5: Server préparasi henteu kedah didukung ku dana panaliti sareng ahli kabijakan kecuali aranjeunna nunjukkeun pamekaran komunitas.

Naon anu ku urang hartosna urus komunitas sareng kunaon ieu penting?

Urang bahas yén motivasi utama anu nyorong pikeun infrastruktur anu dipimpin komunitas nyaéta ngaminimalkeun kasempetan kapentingan komersial anu prioritized pikeun kauntungan pikeun élmu, sapertos anu kajantenan ku leungitna kapamilikan sareng aksés ka naskah peer-reviewed (ku koléktif) akibat pikeun kauntungan kauntungan tina penerbit komérsial. Di dieu, urang tiasa naroskeun: aya kapentingan komérsial anu prioritized pikeun tujuan ngabagi pangaweruh sareng ngalaksanakeun wacana, sareng kumaha urang mastikeun yén ieu sanés kasus kanggo server preprint?

Saluareun supir komérsial, kami ngaku yén panyadia jasa / prasarana (penerbit, téknologi) ngalakukeun prosés sareng desain pilihan anu mangaruhan paripolah pangguna. Ieu henteu diangkat janten kritik - malah, sababaraha urang sapuk yén kalakuan para panaliti individu sering dipandu ku kabutuhan individu langsung na sanés hasil koléktif, sabab disababkeun kana tekanan sareng konstrain lingkungan anu aranjeunna damel. Jalma-jalma anu damel di organisasi medarkeun nyangking kaahlian sareng profésional pikeun ngalaporkeun kaélmuan anu pelengkap pikeun éditor akademik, panulis sareng pangarang. Patarosan nyaéta kumaha mastikeun prosés sareng desain pilihan saluyu sareng naon anu paling gampang muka biasiswa.

Urang bahas kumaha teu aya pamangku kapentingan tunggal tiasa ngawakilan kapentingan sains paling hadé, atanapi henteu aya visi tunggal ngeunaan cara pangsaéna. Naha kamajuan pangembangan server tinangtu janten Boon pikeun sadayana masarakat? Atanapi kedah sadayana kaputusan kaputusan pikeun kapentingan koléktif? Eusi anu kedah urang perhatosan, sareng kumaha urang terang saha anu percanten? Kumaha proses naon kaputusan hiji grup tanggung jawab pikeun sadayana? Urang naroskeun patarosan ieu sareng pamahaman anu dibagikeun yén seueur jurnal beroperasi salaku kolaborasi antara anggota komunitas akadémik sareng staf penerbitan, sareng yén sababaraha server preprint (sapertos bioRxiv) dioperasikeun sapanjang garis anu sami. Nanging, naha sareng kumaha ieu tiasa dianggo henteu transparan, sareng kurangna transparansi tiasa janten masalah anu janten masalah anu paling utami nalika percanten kana kaputusan-keputusan éta pikeun kapentingan anu paling hadé. Nyésakeun kaputusan saha anu percanten ka dana dana atanapi pembajak meureun henteu ngagambarkeun naon anu dipikahoyong ku komunitas anu langkung lega.

Janten, kumaha waé kaputusan dina server preprint tiasa dilakukeun ku cara anu tiasa dipercanten ku masarakat? Urang milarian conto-conto pamaréntahan anu dipimpin masarakat - naha éta komunitas anu gaduh kaputusan atanapi tiasa ngayakeun kaputusan-tanggung jawab pikeun aranjeunna, khususna pikeun sedeng naon waé kaputusan dipangaruhan ku kapentingan komérsial. Salah sahiji mékanisme nyaéta ngajalankeun paménta kabuka pikeun koméntar (RFC; contona, tingali https://meta.wikimedia.org/wiki/Requests_for_comment) ku kituna saha waé tiasa masihan masukan. Nanging, kedah aya prosés anu transparan sareng adil pikeun mutuskeun anu inputna dilaksanakeun, sareng pangakuan yén prosés sapertos henteu ngajamin hasil anu langkung saé. Sabalikna, proyék tiasa ngagabungkeun mékanisme pikeun ngadangukeun pamangku kapentingan anu béda: contona, tim di tukangeun Éropa PMC ngadangukeun pangguna ngaliwatan riset produk, ka akademisi liwat lembaga penaséhat ilmiah, sareng pikeun ahli kabijakan liwat hiji koalisi dana. Proses terakhir ieu tiasa nyayogikeun prosés pembuatan kaputusan, teu gampang diarah ku pamangku kapentingan tunggal (sapertos saha waé anu ngagambarkeun garis handap komérsial), tapi tiasa mahal tina segi manajemén sumberdaya.

Paripolah pangguna dipangaruhan ku kaputusan sosial sareng téknologi anu dilakukeun dina tingkat infrastruktur, janten kumaha pelayan preprint dikendalén, sareng ku saha, bakal nyumbang kana visi pikeun persiapan dina biologi pamustunganana bakal diputer dina kanyataan. The diskusi dituluykeun online sanggeus tuangeun kami.

Naha urang tiasa ngawangun visi anu dibagikeun pikeun preprints dina biologi?

Pangalaman urang, lingkup kanyaho sareng nilai sadaya pangaruh anu dipiutang ku unggal anu diharepkeun sareng janten: tina ngabantosan hasil anu dibagikeun sacara teratur, kanggo ngarobih perusahaan penerbitan komérsial ayeuna.

Méja Emmy ngabahas kumaha kabingungan ngeunaan naon anu janten preprint (sareng naon henteu) nyiptakeun kasusah nalika ngembangkeun alat, kawijakan sareng prasarana pikeun aranjeunna. Kalayan kasus pangguna anu béda pikeun nyiapkeun, sareng komunitas sigana hoyong ngabébaskeun hasil panalungtikan pre-publikasi anu béda, éta ngajukeun yén panyempitan definisi preprints pikeun "naskah anu siap pikeun publikasi jurnal" tiasa ngabantuan ngagampangkeun pamekaran téknologi, komunikasi sareng karya advokasi. Server préparasi harita bakal ngagaduhan tujuan tunggal pikeun nyayogikeun sareng nyiapkeun préparasi. Ieu tiasa henteu nangkep sagala pamakean kasus persiapan, tapi éta janten perdagangan anu pantes pikeun ningkatkeun nyoko di waktos ieu dina waktosna. Nanging, dina méja Naomi, kami ngusulkeun panginten tiasa langkung transparan ngeunaan langkung rumit sareng / atanapi visi diperpanjangna pikeun ngauntikeun, supados nyingkahan kamajuan ngagentos sakali panerapan definisi saderhana ieu stabil.

Anu penting, urang nyawalakeun masalah urang ngeunaan persép, sakapeung péngkolan kaayaan anu urang henteu hoyong ningali:

  • Pratayangna meureun henteu gratis pikeun ngirim tulisan sareng maca, gumantung kana modél finansial anu dianggo pikeun ngadukung biaya prasarana preprint - aya kecap ati-ati ngeunaan kumaha gerakan aksés di AS sareng Eropa ayeuna nuju ngaunggo panggunaan tulisan. biaya ngolah (APC) mayar kanggo aksés kabuka. Ieu panginten kumaha panawaran mayar kanggo kajaba pilihan sanésna, sapertos dukungan langsung ku dana dana sareng lembaga (contona, ngaliwatan pustaka), dianggo.
  • Kalayan preprints anu sayogi di masarakat, kumaha upami aranjeunna salah ngartos atanapi salah ngartos? Kumaha upami élmu anu saé nyebar sapertos "berita palsu"? Urang bahas kumaha sababaraha kelompok sabar anu tiasa ngahadéan sastra tanpa pendidikan ilmiah formal sareng yén ulasan peer henteu ngajamin leres. Nawiskeun pamiarsa pikeun transparansi sareng inpormasi anu langkung seueur ngeunaan naha sareng kumaha padamelan anu parantos diulas ku para ahli sanésna tiasa ngabantuan.
  • Preprints teu meunang ngaganggu beasiswa - urang tiasa teras beroperasi dina dunya dimana aksés anu gancang, kabuka, adil pikeun produksi sareng konsumsi pangaweruh henteu dioptimalkeun. Ieu tiasa ditingali dinten ayeuna ku cara nganggo preprinting pikeun ngaku prioritas pamanggihan tanpa kalebet aksés kana datasets dasar, sareng ku cara ngagabungkeun pra-publikasi jurnal anu diintipkeun dimana panulis tiasa nunjukkeun aranjeunna parantos ngalangkungan tahap triage di jurnal merek kalayan reputasi anu bergengsi. .
  • Platform pamedal bisa ngahasilkeun konci-in, nalika panulis pasang preprint kana platformna teras ditunjuk pikeun tetep dina saluran pamiarsa peer-review éta.
  • Kami sakeudeung ngobrol ngeunaan pamakean sumber kabuka pikeun ngahasilkeun kauntungan: kedah persiapan kedah ngajagi tina eksploitasi komérsial ngalangkungan klausa lisénsi, sapertos dibagikeun sami (-SA)? Panginten henteu: generasi kauntungan dina sumber kabuka tiasa henteu janten masalah, salami komunitas satuju yén mangpaat kabuka terus langkung ngalangkungan eksploitasi, sapertos anu ayeuna janten kasus pikeun Wikipedia.

Janten naon anu urang badé tingali lumangsung? Urang menyimpulkan ku ngabagikeun wawasan kami sorangan pikeun nyiapkeun, kaasup:

  • Tempat utama pikeun nyebarkeun panyebaran, sacara tepat waktu, anu bébas pikeun panulis sareng pamiarsa, sareng dimana hasil ulasan peer hasil. Ulasan peer-komunitas ieu tiasa diatur ku komunitas; éta panginten langkung éfisién sareng pas waktosna diperyogikeun, contona nalika wabah panyakit tepa. Verifikasi sareng validasi preprint tiasa robih langkung lami, sareng parobihan ngamungkinkeun sajarah lengkep dipariksa.
  • Rekaman transparan wacana ilmiah anu mangrupikeun sumber pikeun diajar ditampi sareng / atanapi amalan anu disukai, dina disiplin (contona, metode statistik anu tepat pikeun nerapkeun set ékspérimén) atanapi langkung lega (sapertos, kumaha janten konstruktif peer ulasan sareng panulis jawab).
  • Ngadukung kamajuan anu langkung gancang sareng langkung saé, khususna di dunya anu pasien parantos ningkat kahirupan sorangan ku nyasupan téknologi médis (contona #WeAreNotWaiting) atanapi ningalikeun klinikna (s) bukti tina karya sastra.
  • Hiji wahana dimana panaliti tiasa nyambung sareng kalibet sareng pamirsa anu sanés (pasien, pembuat kebijakan), sareng diajar kumaha carana ngadamel hal ieu saé.
  • Hiji cara pikeun generasi pangetahuan sareng dianggo janten langkung saé sareng inklusif, contona ku ningkatkeun visibilitas peneliti di jagat raya (sapertos AfricaArXiv sareng anu sanésna dilakukeun pikeun peneliti di atanapi ti Afrika).
  • Mobil pikeun wacana ilmiah anu henteu meryogikeun hadirin dina konperénsi, ngirangan panggunaan kapal terbang sareng ngindarkeun pangaluaran kusabab biaya, masalah visa sareng faktor pangaluaran anu sanés.

pindah ka hareup, saran kedah ngalebetkeun sora-sora anu béda dina diskusi, nyayogikeun kapamingpinan pamikiran, ngamekarkeun visi konsensus pikeun masa depan preprints, ngamekarkeun pedoman praktik pangsaéna pikeun server preprint, sareng nyayogikeun pamaké pikeun émbaran cekap sareng kajelasan pikeun ngabantosan aranjeunna milih (ngalangkungan tindakan) ka hareupna aranjeunna hoyong ningali.

Naon anu bakal di lakukeun ku anjeun? Kami ngajak anjeun ngobrol ngeunaan kolega anjeun sareng ngantunkeun koméntar versi aslina tina tulisan ieu.


0 Komentar

Leave a Reply

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

quis ut porta. risus. libero sem, dolor.