Kusabab diluncurkeun di 2018, kami ngajantenkeun prioritas pikeun ngaktipkeun sarjana Afrika ngalebetkeun karyana ka AfricArXiv dina basa pribumi, salian ti Inggris, Perancis, sareng Arab. Aya sababaraha inisiatif pikeun ngabina basa Afrika di sakola sareng ogé paguron luhur sapertos studi basa Afrika, pamrosésan basa alami, sareng tarjamahan diantarana. Ieu Chido Dzinotyiwei anu ngagampangkeun diajar basa Afrika pribumi ngalangkungan inisiatifna, akademi Vambo. Chido nyaéta mahasiswa Master of Commerce di Universitas Cape Town Graduate School of Business (UCT GSB). 

Chido Dzinotyiwei, otak tukangeun Akademi Vambo. Sumber gambar: https://www.news.uct.ac.za/article/-2021-11-12-new-online-tool-helps-users-learn-an-african-language [blog aslina]

Afrika nyaéta buana panggancangna-tumuwuh sareng kadua panggedéna di dunya. Sedih, sumber pangaweruh Afrika hese sumberna. Di Akademi Vambo kami tujuanana pikeun ngajambatan jurang éta sareng ngajantenkeun diajar senang.

Chido Dzinotyiwei

Baca leuwih seueur tentang Vambo akademi di https://www.news.uct.ac.za/article/-2021-11-12-new-online-tool-helps-users-learn-an-african-language

Inisiatif sapertos akademi Vambo ngamajukeun komunikasi dina basa Afrika sareng ngaksés inpormasi anu sayogi dina basa Afrika. Ieu hususna penting pikeun panalungtik Afrika anu ngabagi panalungtikanana dina basa Afrika, sareng pamiarsa anu berinteraksi sareng panalungtikan anu ditulis dina basa Afrika. AfricArXiv ogé nyumbang kana demokratisasi aksés kana publikasi ilmiah dina basa Afrika ku cara nampi artikel panalungtikan sareng kasimpulan anu ditulis dina basa Afrika. Salaku tambahan, AfricaArXiv sareng Masakhane keur ngawangun a multibasa paralel korpus panalungtikan Afrika tina tarjamahan naskah panalungtikan anu dikintunkeun ka AfricArXiv. usaha ieu ngarojong  Prinsip Afrika pikeun Akses Terbuka dina Komunikasi Milari ngeunaan karagaman basa anu nyatakeun yén kaluaran panalungtikan Afrika kedah disayogikeun dina prinsip basa umum masarakat élmu global ogé dina hiji atanapi langkung basa Afrika lokal.


0 Komentar

Leave a Reply