Ngasebatkeun salaku: Havemann, Jo, Bezuidenhout, Louise, Achampong, Joyce, Akligoh, Harry, Ayodele, Obasegun, Hussein, Shaukatali,… Wenzelmann, Victoria. (2020). Ngagunakeun infrastruktur Open Science pikeun réspon anu épéktip Afrika pikeun COVID-19 [preprint]. doi.org/10.5281/zenodo.3733768


pangarang

Tim inti: 

  • Jo Havemann, 0000-0002-6157-1494, Access 2 Perspectives & AfricaArXiv, Jérman
  • Louise Bezuidenhout, 0000-0003-4328-3963, Oxford University, AfricaArXiv & Access 2 Perspectives, South Africa & UK 

Korespondensi: (JH & LB) info@africarxiv.org 

Kontribusi panulis (tina susunan abjad):


Punten Catet: Dokumén ieu dina vérsi preprint ayeuna (v1.1) dibuka kanggo dikoméntar. 

Punten kirimkeun saran langsung kana téks di tinyurl.com/Open-Science-Africa-COVID-19, atanapi email tulisan panulis anu saluyu. Ku nyumbangkeun konten anu ageung kana téks, anjeun masih tiasa ngiringan kami dina daptar pangarang.

Pikeun nyumbang dina réspon kolaborasi dina sababaraha léngkah damel sareng / atanapi artos, punten kunjungan https://info.africarxiv.org/contribute/.

perkenalan

Bentang penerbitan internasional ayeuna ngalaman pergeseran anu drastis nuju prakték Open Science sareng kagiatan panilitian anu aya hubunganana sareng COVID-19 sadayana dilakukeun sacara terbuka pikeun usaha riset sareng penilaian anu didorong ku komunitas anu gancang (Akligoh dkk. 2020; proyék JOGL COVID19, Open Letter: Kontak nyukcruk sareng NHSX). Dina sapotong opini pikeun Financial Times, Perdana Menteri Étiopia sareng pemenang Hadiah Nobel Perdamaian Abiy Ahmed 2019 masihan sorotan pentingna upaya global anu babarengan pikeun merangan pandemi nyimpulkeun: "[Upami kuring] virus henteu éléh di Afrika, éta bakal ngan ukur mumbul ka dunya deui ”. Diménsi ékonomi sareng politik anu ditingali ku Ahmed kedah didadasaran ku panilitian ilmiah anu saé - unik lokal, bari sacara global nyambung. Muka panilitian dina ékonomi maju sahingga moal cekap, urang kedah salaku tambahan pangrojong, ningkatkeun sareng nyambungkeun saku kaahlian anu aya dina Open Science di buana Afrika. 

Kalayan pandemik coronavirus anu ayeuna, peryogikeun kabutuhan pikeun Aksés Terbuka pikeun hasil panipuan bakal ningkatkeun pengetahuan domain umum ilmiah ka literatur anu aya hubunganana COVID-19, ku kituna ngamungkinkeun peneliti Afrika ngembangkeun solusi anu berpusat di Afrika pikeun merobih SARS-CoV 2 virus, bari sami waktos nguatkeun sumberdaya biomedis lokal nagara-nagara Afrika sareng ningkatkeun tatanda pikeun serangan wabah hareup. Ieu manglaku kanggo tingkat global sareng régional. Wabah virus saméméhna, sapertos épemén Kulon Western Africa Ebola sareng Zika, parantos nyorot épék anu dahsyat tina aksés anu terbatas kana jalur sareng nyebarkeun jalur anu kirang teratur. Éta ngan ukur ku ngaleungitkeun paywall, ningkatkeun aksés digital pikeun sumber, sareng ngamajukeun prakték ngabagi individu anu ngagabung usaha pikeun ngirangan épék virus tiasa sukses. Hal ieu leres sanés ngan ukur pikeun résponasi jangka pondok pikeun krisis kaséhatan, tapi ogé pikeun istilah-istilah anu langkung panjang dina ékonomi Afrika, fasilitas masarakat sareng mata pencaharian masarakat di buana. 

Pamangku kapentingan nagara-nagara panghasilan rendah sareng menengah (LMICs) parantos mingpin jalan sareng Open Access - khususna jaringan database jurnal téks lengkep anu tiasa dipilarian sciELO (Scientific Electronic Library Online) anu ogé diwakilan di Afrika Kidul. Kami ngadorong pamangku kapentingan Afrika pikeun mayunan kaahlian anu tos aya. Penting pikeun mikawanoh yén réspon anu terkoordinasi pikeun ngabagi inpormasi di Afrika tiasa ngandelkeun rupa-rupa struktur anu aya anu ngadukung kabuka dina panilitian sareng ngabagi inpormasi. Mémang, anu diperyogikeun narik perhatian kana sumber daya anu aya ieu, mempermudah konéksi sareng komunikasi, sareng ngungkulan sagala lolongkrang sareng kakurangan anu dipaparinkeun ku pemetaan sapertos kitu.

Pikeun anu paling épéktip, pamangku kapentingan riset sareng inovasi Afrika kedah dianggo babarengan sareng struktur sareng platform anu aya sareng terjamin pikeun mastikeun yén data anu dihasilkeun nalika pandemi ieu cocog sareng standar data anu adil, sareng yén analitik anu aya hasilna diterbitkeun dina platform Open Access sareng data dasar anu atos didayangkeun dina muka data. 

Ngaganggu prakték sapertos kitu bakal nguntungkeun henteu ngan ukur pikeun panilitian COVID-19, tapi pikeun panilitian Afrika sacara gembleng, sareng bakal ngawangun alur kerja anu kabuka sareng kolaborasi ogé mékanisme penerbitan. Ningkatkeun kabuka dina beasiswa Afrika mangrupikeun prioritas anu aya di buana, sareng sajumlah deklarasi konci aya pikeun ngadukung usaha. Ieu kalebet Déklarasi Dakar ngeunaan Open Access Publishing di Afrika sareng Global South (2016) sareng Prinsip-prinsip Afrika anu langkung énggal pikeun Open Access Scholarly Communication (2019). Pedoman ieu ngagariskeun visi pikeun panilitian terbuka di Afrika anu ngabahas prioritas ieu:

  • Ekosistem ilmiah féparasi di buana ti Kalér, Tengah, Wétan, Afrika sareng Afrika Kidul sareng nyambungkeunana kana ékosistem penelitian global.
  • Ngayakeun améliorasi halangan basa sp francophone / anglophone / arabic sareng ogé basa régional sareng tradisional Afrika.
  • Ngadegakeun ruang sareng sét alat-alat nu diidamel ku téknologi anu cocog pikeun dianggo dina kontéks penelitian Afrika pikeun ngagampangkeun kolaborasi gancang sareng kasempetan anu sami dina aksés data sareng jasa paduli lokasi, basa sareng kaayaan sanésna.
  • Sambungkeun sareng inisiatif sanés, sumber, sareng proyek anu aya di jero sareng luar Afrika boh anu ngalangkungan sareng outbound pikeun maksimalkeun Openness sareng inpormasi inpormasi ku cara anu lancar.

Kasempetan anu nawiskeun panaliten pikeun panalungtikan ogé komunitas tindakan sapertos produsén, (bio) peretas sareng pamaréntahan nyaéta muhasabah kana parobahan anu sistemik anu parantos jelas sateuacan Corona, sareng anu ayeuna urang gaduh kasempetan nyata pikeun ngatasi sacara koléktif. 

Pendekatan Afrika pikeun pandémik COVID-19

Aya anu penting pikeun pendekatan holistik pikeun ngawangun kapasitas institusi dina pendidikan tinggi sareng pusat risét dibiayaan masarakat di buana. Seueur sapertos pangiriman Sasaran Pembangunan Lestari (SDG), tanggepan kana krisis Covid-19 kedah dilaksanakeun ngalangkungan tindakan koléktif. Réspon internasional dugi ka ayeuna dipusatkeun kana kamampuan nyambung ka masarakat dumasar kana média sareng téknologi, anu jauh kentel dina metropolises nagara-nagara di Afrika. Pikeun kahirupan manusa sareng ékonomi Afrika mangrupikeun résponasi ngahiji global dina kumaha carana ngamangpaatkeun sumber daya sareng pangangguran pikeun nyokong nagara-nagara éta anu paling susah ku spésipitas khusus sareng rupa-rupa kahirupan sapopoé esp. di perkotaan (Adegbeye, 2020).  

 Ngahijikeun kelompok anu penting sareng komunitas, sapertos: 

  • Inisiatif Ilmu Komunikasi & Élmu Literasi (élmuwan PR & wartawan)
  • Panilitian (biomédis & sosial ékonomi)
  • Hubs Tech & Inovasi (AfriLabs, i4Policy, ASKnet, ao)
  • Produsén kabijakan (kotamadya, nasional, tingkat régional)

Tanggal 18 Maret, AfricArXiv ngaluncurkeun usaha rame di desentralisasi pikeun sumberdaya sekitar COVID-19 dina kontéks pan-Afrika. Tanggal 26 Maret 2020, Akademi Élmu Afrika (AAS) ngayakeun webinar pikeun ahli-ahli Afrika sareng non-Afrika pikeun ngamimitian pamikiran umum pikeun nangtoskeun agenda panilitian pikeun COVID19 wabah & nyayogikeun usaha berbasis sains pikeun ngempur pandemi ieu di Afrika. Duanana prakarsa satuju yén pendekatan éta kedah kalebet ngalayanan sareng nangtayungan sadayana urang Afrika, nyaéta ogé kelompok anu rentan sareng marginalisasi sapertos budak yatim, jalma-jalma anu lunta Internal (IDP) sareng pangungsi. Pendekatan teoritis ngeunaan inovasi inklusif didadarkeun ku McPhee dkk. (2018) tina pendekatan tradisional inklusifitas sareng pastikeun yén kami nganggap Afrika dina sajaman na.

Kawéntar pribumi sareng tradisional

Di kalolobaan nagara Afrika, panggunaan obat tradisional mangrupikeun kaayaan umum di masarakat. Ubar tradisional sering dianggo ditéang, atanapi ngagantikeun obat-obatan allopati. Tanggepan anu régional COVID-19 di Afrika sahingga gumantung kana praktisi kaséhatan tradisional, praktisi kaséhatan allopathic sareng pedoman pamaréntahan anu nyayogikeun pesen anu konsisten. Khususna, dewan pikeun penyembuhan tradisional kedah dibawa kana diskusi COVID-19 diskusi réspon nasional COVID-19.

Panaliti ubar pangobatan tradisional sareng sistem pengetahuan pribumi naékna dina sababaraha lembaga Afrika, sareng panaliti ahli ieu tiasa janten konduit anu penting antara prakték kaséhatan tradisional, pamaréntah sareng sistem kasehatan nasional (REF). 

Di sajumlah nagara Afrika, gotong royong antara komunitas anu sayogi kaséhatan parantos muncul. Salaku conto, Praktisi Kaséhatan Tradisional (THP) di Afrika Kidul nawiskeun posisi anu ngagabung dina COVID-19 sareng ngiringan klaim palsu sareng nyasabkeun ngeunaan kakuatan pikeun ngobati atanapi terang kumaha cara ngubaran atanapi ngubaran coronavirus (Covid-19). Conto prakték sapertos kitu kedah dibagikeun sacara lengkep pikeun inpormasi sareng prakték pangsaéna.

Éta ogé penting yén panyalindungan bantosan élmu pangaweruh pribumi (sakumaha anu kabuktikeun dina prinsip-kecap CARE) henteu diresmikeun deui ku résponasi COVID-19. Khususna, panilitian di daérah anu sacara langsung disambung ka COVID-19, kasehatan sareng kasihatan kedah dijaga dijaga. Upamana, proyék pikeun ngamajukeun produksi sustainable sareng pamakean sayuran pribumi Afrika pikeun kaamanan gizi sareng pangurangan kamiskinan (Abukutsa-Onyango, 2019). Panaliti Afrika ditetepkeun sacara saé pikeun terus-terusan nganalisa panilitian di daérah-daérah ieu pikeun ngawétkeun panyalindungan data, étika sareng hormat deui-ngamangpaatkeun pengetahuan anu henteu tradisional sareng tradisional. 

Anu penting, daérah ieu peryogi diteliti dina antawisna sareng komunitas panaliti Afrika sareng internasional sareng organisasi advokasi (sapertos Panitia Adat Orang Katurunan Afrika, IPACC) dina sadaya tingkatan. Seueur unit panaliti internasional anu parantos lami damel babarengan sareng komunitas Afrika, sareng kontak sapertos kitu ogé tiasa dipasihan nyambungkeun dina sadaya daérah pikeun ngagampangkeun diskusi sareng kolaborasi, mastikeun palaksanaan prinsip-prinsip CARE, patuh kana Déklarasi PBB dina Hak bangsa Adat (UNDRIP) ogé naroskeun 'Isu Harta Intelektual dina Warisan Budaya' (proyék IPinCH). 

Kolaborasi internasional

Anu utamina pikeun ngokolakeun élmu pangaweruh sareng dana pikeun nyokong kolaborasi Selatan-Kidul. Kolaborasi sapertos tiasa ngagampangkeun prakték pikeun ngabagi sareng silih diajar saling ngaidentipikasi jalur anu tiasa dilakukeun sareng modeu operasi di sakuliah Afrika, sareng ngalangkungan pengetahuan sareng kaahlian antar Afrika, Latin-Amercia, sareng Asia Kidul-Wétan. Masih aya conto anu hadé ngeunaan pamindahan prakték anu suksés, sapertos tatacara organisasi penerbitan Open Latin Latin SciELO pikeun Afrika Kidul. 

Aya ogé dukungan anu saé ku para pembiayaan pikeun proyek sareng jaringan anu dipimpin ku Afrika anu nguatkeun kapasitas panilitian. Conto sapertos kalebet Platform Élmu Terbuka Afrika (dibiayaan ku Déwan Panilitian Nasional Afrika Kidul) sareng Aliansi pikeun Akselerasi Kaunggulan Élmu di Afrika (AESA - kemitraan Akademi Élmu Afrika (AAS), Kemitraan Anyar pikeun Pangwangunan Afrika (NEPAD) Agénsi anu ngagaduhan dana bibit awal US $ 5.5 juta ti Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust sareng Departemen Inggris pikeun Pengembangan Internasional (DFID)). Pemberi dana ieu nyayogikeun sumber-sumber penting henteu ngan ukur dana pikeun pamekaran infrastruktur di masa hareup, tapi ogé keahlian, sareng kontak ka kaahlian internasional sareng pamangku pamaréntahan nasional / régional.

Rentang pamangku kapentingan sanésna ogé aya dina jero ékosistem penelitian Afrika anu parantos usaha nuju ngalaksanakeun kabuka. Upami dihubungkeun leres tiasa waé alat digital sareng pamangku kapentingan ieu parantos tiasa nyumbang sacara signifikan ka arah ngahontal cita-cita anu dinyatakeun dina pernyataan di luhur. Jaringan globalitas sareng inisiatif sapertos JOGL atanapi GIG di taun-taun anyar ngempelkeun pangalaman anu saé dina ngagampangkeun sareng ngatur komunitas global prakték saluareun penyediaan basis data sareng repositori. 

Mangkaning, pikeun kolaborasi Kidul-Kidul janten langkung saé, langkung-langkung upaya kedah dilebetkeun kana ngalaksanakeun budaya katelah, ngabagi sareng kolaborasi régional. Ieu parantos diwanohkeun salaku prioritas pikeun panalungtikan Afrika (REF). Ngamekarkeun silih percaya antara anggota masarakat ti sababaraha nagara, basa, sareng budaya salian ngembangkeun kamampuan teknis mangrupikeun salah sahiji tantangan anu paling mencét pikeun komunitas sains kabuka global ayeuna. Naon waé pendekatan kedah nganggap manajemén komunitas, pamekaran ukuran onboarding, ogé hartos pikeun nyambungkeun komunitas élmu terbuka Afrika pikeun pamangku kapentingan anu sanés. Conto ti komunitas anu tos aya, sapertos H3Africa sareng MalariaGen, ogé program DELTAS anu munculna bakal nyayogikeun sumber daya anu saé sareng jalanan ka arah prakték panalungtikan kolaborasi.

Sakumaha urang diajar ti daérah dunya sanés anu sakitar dua minggu payun sareng waktos inkubasi coronavirus, kagiatan panilitian & inovasi anu langsung sareng langsung kedah kalebet penilaian anu lengkep tina nganilai tingkat inféksi ayeuna sareng analisis statistik ngeunaan inféksi, maot, sareng pamulihan lokal , tingkat nasional, régional sareng pan-Afrika ogé panilitian tabrakan sosial ékonomi henteu ngan langsung patali sareng tingkat inféksi tapi ngémutan sadaya tingkat masarakat sareng skénario anu bakal datang.

Méja 1: Para pamangku kapentingan, kaahlian sareng sumber daya

Pilarian daptar anu langkung ageung langkung ti 120 pamangku kapentingan di inféksi

Pamangku kapentinganAhli / tanggung jawabinstitusi
Produsén kabijakan sareng lembaga pendanaanMastikeun kelestarian kauanganAfDB, AU, pimpinan nagara, panalungtikan sareng kementerian kaséhatan, AfDB, Yayasan UnionGates Afrika, CZI, Bank Dunia, 
Fasilitas Kaséhatanperawatan médisklinik, rumah sakit, dukun tradisional
Inovasi hub sareng pabrikpaces

Ngalereskeun, tinker sareng ngagedekeun bahan scrap sareng alat rusak, dokuméntasi kabuka damel, ngahubungkeun panalungtikan sareng tindakan, nyiptakeun sareng ngamangpaatkeun sumber pendidikan terbuka (OER) AfricaOSH, Open Science and Hardware Network - OSHNet (Tanzania), AfriLabs, Impact Hub Network, Jokkolabs Network, RLabs Network, ogé langkung ti 400 hub inovasi individu di buana Afrika sapertos Vilsquare (Nigeria), MboaLab (Kamerun), KumasiHive (Ghana), STICLab (Tanzania), Robotech Labs (Tanzania), sareng seueur deui
WartawanMastikeun Élmu IlmuJaringan Ilmu Élmu Afrika
Lmuwan sareng penelitiPangumpulan data, uji coba / layar, analisa dataUniversitas sareng Lembaga Panaliti, NRENs
Pusat pendidikan sareng platformGedong kamampuan sareng pelatihan dina sadaya jejer anu ayaTCC Afrika, OER Afrika, INASP,…
Umum umumNeangan inpormasi ti sumber anu dipercaya, jarak jauh sosial
Komunitas & organisasi internasional (global)Nyambung ka komunitas global prakték, ngabagi pangalaman sareng prakték panghadéna, nyambung ka topik umum, upamana pangwangunan infrastrukturNgan Hiji Gi Gi Lab (JOGL), Global Inovation Gathering (GIG), GOSH, ISOC; APC 

Kaseueuran upami henteu sadayana pamangku kapentingan parantos siap-siap pikeun réspon COVID-19 anu bijaksana sareng dédikasi. Penting pikeun henteu bertindak dina silo kami koordinasi strategi sareng pendekatan di sakumna nagara, pamangku kapentingan, halangan basa sareng séktor masarakat. 

Kolaborasi kanggo pamekaran hardware pikeun pasokan médis

Ngembangkeun kolaborasi hardware internasional sacara internasional ngagaduhan tantangan khusus. Tungtunan ieu dirarancang pikeun ngabantosan kolaborasi anyar pikeun ngindarkeun pitfalls umum. Bagian ieu khusus ditujukan pikeun panaliti di Global North anu keur ngabantosan ngabantosan hardware anu tiasa diwangun sareng dianggo di Afrika

  1. Ngabentuk kolaborasi antara produsen, para ahli kaséhatan sareng pangguna akhir pikeun ngartos lingkungan dimana hardware bakal dianggo. Ieu penting pikeun ngabentuk spésifikasi anu luyu. Kolaborator lokal sigana bakal ngagaduhan pangalaman sareng alat anu sami sareng bakal terang sakumaha aranjeunna damel dina lingkungan lokal. Pertimbangkeun kasadiaan pikeun ngadukung infrastruktur (naha ventilator anjeun butuh suplai oksigén tetep?), Mertimbangkeun kaayaan ambien (naon kisaran suhu jalan tina hardware?), Atanapi réliabilitas pasokan listrik lokal. Sapanjang dua taun pamungkas, proyék kabuka Horizon2020 Careables parantos nampi seueur pangalaman dina kolaborasi antara pamangku kapentingan anu béda sareng nawiskeun database solusi anu aya sareng ogé ngadukung dokuméntasi. 
  1. Bentuk kolaborasi pikeun manufaktur / perbaikan lokal kanggo langkung ngartos sabaraha desain anu tiasa didamel sareng didamel sacara lokal. Pabrikan sareng perbaikan lokal penting pikeun ningkatkeun kasadiaan sareng up-time tina naon waé hardware. Panggantian ngagantian kedah diperyogikeun atanapi diproduksi sacara lokal pikeun manufaktur lokal sareng perbaikan damel kanggo épisién. Perhatos yén komponén murah / gampang aya di Éropa atanapi Amérika henteu mérélasi sareng biaya murah / gampang sayogi lokal. Kusabab ieu penting pisan pikeun ngalaksanakeun kolaborator lokal ti tahap-tahap prototyping kahiji.
  1. Pertimbangkeun laju ranté pasokan internasional. Gawé sareng kolaborasi lokal pikeun ngarti kana waktos nuju mésér alat internasional. Laju sareng kabébasan ranté asupan global bénten pisan ku daérah. Entong nganggap yén kusabab hiji bagian tiasa ngadamel tina pabrik di buana sanés ka laboratorium anjeun dina sababaraha dinten anu tiasa ngahontal kolaborator anjeun dina waktos anu sami. Nguji ranté pasokan dimana mungkin sanajan pasokan leutik bisa dikirim langsung antara kolaborator. Langka atawa kurangna pakakas panalungtikan tiasa sawaréh katembong ku ngamangpaatkeun Open Source Hardware, ngalereskeun sareng ngagedekeun naon anu sayogi (Maia Chagas et al., 2019).
  1. Co-ngawangun sareng kolaborasi prototipe vet. Sanaos sigana mangrupikeun duplikasi usaha ngawangun purwa babarengan dina sababaraha lokasi ngamungkinkeun sadaya mitra anu aya hubunganana sareng desainna. Éta ogé ngamungkinkeun pikeun masalah idéntifikasi mimiti anu tiasa disanghareupan nalika produksi lokal. Pamasaran kolaborasi prototipe, sakumaha anu parantos dilakukeun dina JOGL Covid19 Project, mangrupikeun upaya global anu manpaat pikeun ngadukung pembuatan lokal tina desain anu parantos kabuktosan paling mangpaat dina kontéks anu béda.

Aliran Panaliti dina kontéks Afrika

Dina bagian di handap ieu, urang ngarobih aliran kerja panalungtikan umum pikeun ngadamel bongbolongan khusus pikeun tiap léngkah tina Discovery, Analisis (kalebet perencanaan proyék, metodologi, generasi data, analisis hasil), nyerat sareng nyebarkeun.

Pamanggihan literatur panalungtikan anu relevan 

Kaseueuran penerbit akademik parantos ngadamel panalungtikan relevan COVID-19 anu diaksés ku (samentawis!) Ngiringan waragad langganan.

Wéb Élmu sareng Scopus henteu ngalambangkeun hasil panalungtikan bulk global (Tennant et al., 2019). Hanjakalna, tantangan desain anu terus-terusan tiasa hartos yén literatur dina basa Inggris anu dipedar dina jurnal didaptarkeun dina database internasional (sapertos DOAJ) direncanakeun. Ieu hususna leres kanggo jurnal Afrika régional, anu henteu ngagaduhan kapasitas kanggo ngawasaan kontén pinuh aranjeunna online. Ieu tiasa hartosna kaluaran Panaliti Afrika sesah pikeun mendakan sareng aksés.

Diaku yén mangrupikeun cara konci pikeun ngimbangan kurangna pisibilitas pikeun panilitian Afrika nyaéta nguatkeun peran anu disimpen répositori digital dina bentang panalitian Afrika. Dugi ka ayeuna, pisibilitas, interkonéktipitas sareng searchability tina Repositories ieu parantos bénten-bénten pisan. Pemetaan bentang Repository sareng plot interconnections sahingga penting pisan. Kontribusi anyar pikeun ieu nyaéta publikasi susunan data dinamis repositori panalungtikan digital Afrika kalayan peta visual interaktif (Bezuidenhout, Havemann, Kitchen, De Mutiis, & Owango, 2020). Sumber daya sapertos kitu kedah dikurasi sareng diperluas kanggo nyayogikeun inpormasi paling anyar ngeunaan jaringan penting ieu pikeun ngabagi data. 

Éta ogé penting yén ékosistem reposikan Afrika anu terus-terusan ngiringan sareng para ahli internasional, sapertos komunitas Re3data pikeun mastikeun yén desain sareng praktékna nyayogikeun standar internasional sareng nyayogikeun interoperabilitas. Salian ngadukung repositori, usaha langkung kedah dilakukeun pikeun ngawangun kapasitas ngabagi data sareng aksés kabuka di antawis komunitas komunitas Afrika. Dukungan dina pelatihan melek digital janten unsur penting tina bentang Ilmu Élmu anu berkembang. Datasheet kursus online anu ngamajukeun panulisan digital kedah dihasilkeun sareng diciptakeun. Usaha kedah dilakukeun pikeun narjamahkeun eusi kana basa konci sapertos Inggris, Perancis, Swahili sareng Arab.

Alat digital pikeun Ilmu Élmu anu cocog pikeun setélan murah teuing / Dumasar kana REF

Dina taun-taun ayeuna, aya pangembangan gancang pakakas online anu ngagampangkeun sababaraha tahapan riset gaya hirup panalungtikan. Uptake alat ieu di Afrika parantos diwatesan. Kamungkinan ieu kusabab kusabab sababaraha rentang béda, kalebet kasadaran, tradisi panaliti, basa, tantangan prasarana, sareng masalah anu aya hubunganana. Penting anu peneliti Afrika aktip dina daptar daptar alat digital anu cocog, pikaresep sareng sustainable.

Panemuan: Alat digital pikeun mendakan karya ilmiah anu relevan. 

1) = khusus-Afrika, 2) = global, sumber terbuka, 3) global, komérsial


Milarian Sastra, RepositoriManajemén Rujukan
1)Afrika Jurnal Online (AJOL), AfricaArXiv, DICAMES - - - 
2) Buka Pangetahuan Peta, BASA MilarianZotero, ReFigure
3)Google Scholar, Lens, ScienceOpenSciLit, ResearchGate, Paperhive.orgMendeley

Métodologi & Analisis data

Analisis: Alat digital pikeun nganalisis karya ilmiah anu relevan
1) = khusus-Afrika, 2) = global, sumber terbuka, 3) global, komérsial


métodologiRepositori datadata visualisasi
1) 
openAfrica, Portal Émbaran Jalan Raya Afrika, Portal Program Pangetahuan InfrastrukturKode kanggo Afrika
2)Protokol.ioR-OpenSci, Re3Data, Dataverse, Oceanprotocol.com, OSF.ioGephi, R.
3)
FigshareGuru

Kolaborasi Jauh Lanjut

Sadaya padamelan pengetahuan kolaborasi pedah tina ngamangpaatkeun pendekatan lincah, anu nawiskeun kauntungan anu tambih gampang ogé prakték sareng tim jauh ogé. 

sumber: https://www.leanovate.de/training/scrum/  

Dina inti na, pamekaran produk lincah ngalibatkeun prosés réspon réspon sareng aksi siklik (iteratif) dina sadaya tingkatan: dina ngalakukeun anu saleresna, dina tingkat tim, sareng manajemén.

Pendekatan anu lincah ngahargaan yén pamekaran produk anu rumit teu tiasa direncanakeun sacara terperinci, kumargi syarat anu paling sigana bakal robih salami proyék ieu sareng sering henteu kahartos dina ngamimitian proyék.

Sabalikna, pendekatan lincah ngagantikeun perencanaan pondok sareng fase pamekaran. Anggota tim satuju kana tujuan anu bakal dihontal salami ngutruk masing-masing, silih cekkeun silih tinggih dina unggal dinten sadinten sareng pariksa deui paningkatan dina tungtung unggal pecut. Ngaliwatan retrospektif metodologis, prosés prosés tambahan tiasa didapet. 

Artefact penting tina kolaborasi tangkas nyaéta: backlog dibagi tugas; papan tugas anu dibagi pikeun ngutruk ieu; sareng rapat biasa. Éta penting pikeun prosés lincah anu diusahakeun ku peran dédikasi dina dua tingkat, nyaéta produk (sapertos ku anu gaduh produk) sareng tingkat prosés (misalna ku master scrum atanapi palatih lincah).


Sumber DitutupOpen Source
Perencanaan / Whiteboardhttps://mural.co https://miro.com https://stormboard.com/https://openboard.ch https://wbo.openode.io/ 
Papan Tugashttps://trello.com/ https://leankit.com/ https://wekan.github.io/ http://taskboard.matthewross.me/ 
Rapat / Tél Jauhhttps://zoom.us/ https://tico.chat https://jitsi.org/ https://unhangout.media.mit.edu/ 
Retrospectivehttps://www.teamretro.com/ https://www.parabol.co/ https://retrorabbit.io/  https://github.com/funretro/distributed 
Software Suitehttps://www.atlassian.com/software/jira https://www.openproject.org/ https://gitlab.com https://taiga.io/ 

Salian sumber di luhur, Buku Buku Coronavirus Tech mangrupikeun sumberdaya jalma ayeuna pikeun leuwih téknologi pikeun damel jauh. Perlu dicatet yén kolaborasi jauh lincah mangrupikeun wangun novél panaliti pikeun paluruh panaliti dina LMIC sareng HIC. Éta bakal aya gunana pikeun panaliti Afrika anu gaduh pangalaman dina format ieu pikeun nyayogikeun studi kasus sareng conto kanggo diskusi salajengna.

hardware

Desain hardware sareng pamekaran kolaboratif mangrupikeun metodologi inti masarakat komunitas global. Rupa-rupa alat sareng basis data aya sareng seueur dianggo pikeun ngararancang sareng ningal desain online, anu parantos dibuktikeun mangpaat dina réspon gancang ka Covid19. Rébuan produsén di sakumna dunya parantos ngamimitian nganggo mesin pencét 3D sareng pemotong laser pikeun ngahasilkeun perisai pameunteuna salaku sumbangan kanggo rumah sakit sareng fasilitas perawatan di sakuliah dunya, dirojong ku produsén mesin-mesin anu diperyogikeun:

Basis data komunitasDesain 3DÉléktronik / Desain Kodeu
https://www.careables.org/ https://www.welder.app/ https://www.opensourceecology.org/ https://www.openhardware.io/ https://www.thingscon.org/  https://hackaday.io/ https://www.instructables.com/ https://makershare.com/  https://www.thingiverse.com/ https://grabcad.com/  https://www.prusaprinters.org/  https://fab365.net/ https://upverter.com/ https://easyeda.com/ https://library.io/ https://codebender.cc/ 

DIY Bio sareng Biotéhnologi Komunitas

Salian tantangan dina ngamangpaatkeun alat risét digital, peneliti Afrika sering parantos padu sareng kakurangan peralatan panalungtikan fisik. DIYBio sareng Biotéhnologi Komunitas nyiptakeun pendekatan paningkatan handap panalungtikan anu nginpokeun élmu kabuka sareng téknologi kabuka pikeun ngajalankeun panalungtikan sareng pamekaran. Gerakan komunitas anu ngembang ieu mangrupikeun konci pikeun muka kaluaran panalungtikan anu asalna ti Afrika bari ngaktifkeun pangwangunan solusi sustainable. Usaha ti kelompok panalungtikan sapertos Open Bioeconomy Lab sareng lab na lab di Afrika, Hive Biolab, ngembangkeun alat alat panalungtikan kabuka pikeun ngaktifkeun laboratorium di lingkungan kawates sareng laboratorium di Afrika, Asia sareng Amérika Latin ngahasilkeun lokal réagen sapertos énzim énzim anu ngagaduhan kapasitas uji kanggo virus SARS-CoV 2.

Manajemén Data Panaliti

Manajemén data COVID-19 mangrupikeun topik internasional, sareng parantos ningali seueur organisasi data anu berpengaruh, sapertos Research Data Alliance (RDA) ngabentuk kelompok kerja kanggo ngagariskeun prakték manajemén data (RDM). Prakték RDM ieu nganggap prinsip-prinsip FAIR sareng CARE, tapi penting pisan yén anggota-anggota Afrika organisasi organisasi internasional ieu ngarobih kana diskusi ieu pikeun mastikeun standar sareng prakték anu munculna data anu dihasilkeun di Afrika.

Ngagancangkeun papacangan panaliti Afrika dina diskusi RDM bakal masihan kasempetan anu langkung lega pikeun nganalisis prakték RDM ayeuna, palatihan sareng prasarana infrastruktur di buana Afrika. Ieu bakal ngantepkeun épolusi prakték RDM anu saluyu sareng prakték internasional sareng ngagambarkeun realitas panalungtikan di Afrika. Éta ogé bakal mangaruhan rarancang data masa depan sareng prasarana medarkeun. ?

Nulis & Nerbitkeun

1) = khusus-Afrika, 2) = global, sumber terbuka, 3) global, komérsial


tulisan kolaborasiRepositori institusionaljurnal (OA), platform medarkeun
1)
AfricaArXiv, IAI / repositori,
essa-africa.org/AERD, DICAMES
Panutup Panutup AASAjol, https://upverter.com/ https://easyeda.com/ https://library.io/ https://codebender.cc/ Afrika ilmiah, Pikiran Afrika
2)Authorea, Overleaf, GitHubOSF nyiapkeunPeerJDOAJ, akademjournals.org/journal, Sistem Jurnal Terbuka PKP, Coko Yayasan produk suite, Penghargaan Publishing Open, Janeway / PubPub, Ulama, Diréktori Épék anu dipimpin Akademis
3)Google Docs
Qeios.com, akademjournals.org/

Proses publikasi gancang (>>>)

Panilitian & Analisis Téks sareng data Buka aksés arsip Tinjauan komunitas globalNgubaran jurnal
Saringan sareng ngumpulkeun literatur sareng data panalungtikan anu relevan, 
panalungtikan saharita / akut kana gejala, galur virus, dampak sosiologis sareng ékonomi tina lockdown
https://github.com/dsfsi/covid19africa
AfricaArXiv, DICAMES, bioRXiv, medArXiv, preprints.orgPREreview
PeerKomunitasIn
Hipotesis.is
Ajol, Le grenier de Savoir, Jurnal didaptarkeun DOAJ

Preprint anu difokuskeun Afrika sareng platform Open Open sapertos panawaran repositori pan-Afrika AfricaArXiv, dumasar-Kenya Panutup Panutup AAS platform ogé repositori preprint berorientasi sacara internasional, sapertos Open Science Framework (OSF), Preprints.org, biorXiv, medrXiv sareng ScienceOpen / preprints, ngalaksanakeun mékanisme ulasan peer-fokus sareng antropika internasional, sapertos gabung ku komunitas internasional anu gancang-didorong gancang, inisiatif réspon sapertos Wabah Élmu Rapid PREreview.

Kadé pikeun dipikanyaho yén lembaga Afrika ngandelkeun sacara umum dina nyebarkeun tulisan anu ditinjau pikeun peer pikeun netepkeun kaunggulan panalungtikan sareng ngartikeun kriteria promosi. Sistem penilaian sapertos kieu mangrupikeun diskusi di sakumna dunya, tapi sanaos robih dina waktos anu caket. Kituna, kabutuhan panaliti Afrika nyebarkeun tulisan makalah anu ditinjau dina jurnal anu diakuan sacara internasional kedah diaji. Mangkaning, dimungkinkeun yén ngagunakeun modél penerbitan inovatif, sapertos ulasan peer anu dilakukeun dina tingkat preprint via jasa sapertos hipotesis.éta jeung peercommunityin.org, tiasa ngalirkeun publikasi ieu. 

Teureuh, Penilaian & Pangawasa mindahkeun

1) = khusus-Afrika, 2) = global, sumber terbuka, 3) global, komérsial


Dursasana umum & Élmu WargaKomunitas Tech sareng konsultasi
1)Jaringan Lab Global, Beracutan, Hub Komunikasi Élmu Nigeria, Café Ilmiah, Jaringan Ilmu Élmu Afrika, Di handapeun MikroskopKode kanggo Afrika, AfrikaOSH, Vilsquare, Data Buka Afrika, EthLagos.io, Open Network jeung Hardware Network (OSHNet), STICLab, Robotech Labs
2)ORCIDSilaturahmi pikeun Open Science Hardware (GOSH)

Sajumlah alit, tapi ngembang, sajumlah inisiatif Ilmu Warga sareng jaringan di buana ogé nyayogikeun panyebaran ilmu. Hubunganana tiasa dihontal ku netepkeun proyék kolaborasi, sapertos ngawartosan warga masarakat dina sababaraha basa ku ngabagi pesen tarjamah konsisten di sakuliah jaringan sosial (Bezuidenhout et al, 2020).

Dursasana umum sareng jurnalisme ilmiah mangrupikeun widang anu saé, tapi muncul dina Afrika. Sanaos aya tangtangan anu aya hubunganana sareng literasi élmu rendah sareng kurangna bersejarah antara akademi sareng masarakat, aya seueur parobihan anyar anu positif. Pentingna panaliti neraskeun ngiringan masarakat pikeun nyegah misinformasi sareng nyayogikeun inpormasi ngeunaan panalungtikan lokal atanapi internasional. Kanggo ieu, langkung seueur kolaborasi sareng wartawan Afrika pikeun ningkatkeun aksés masarakat kana panalungtikan anu penting. 

Ngahontal sadaya warga nungtut katering pikeun keragaman basa ngalangkungan pendekatan jurnalistik sakumaha anu ditujukeun ku Jaringan Élmu Élmu Afrika di Nigeria, misalkeun ku olahtalatah pidéo sareng nyebarkeun inpormasi konci sakumaha anu disayogikeun ku WHO via jaringan sosial, sakumaha anu disarankan ku Bezuidenhout, McNaughton & Havemann ( 2020) atanapi artifisial Ponggawa (AI) ngadeukeutan sapertos "Ngumbah panangan" dina 500+ basa.

Ningkatkeun Visibilitas Panaliti Afrika 

Interoperability mangrupikeun unsur konci dina komunikasi ilmiah sareng komunikasi. Aliran inpormasi kedah dipercaya pikeun ngawangun panalungtikan sustainable sareng infrastruktur akademik. Nyambungkeun panalungtikan tiasa dianggo kana platform panalungtikan akademik anu béda-beda ngahartikeun interoperabilitas sareng ngadukung panemuanana sapanjang disiplin, wates sareng waktos. 

Rupa-rupa organisasi Afrika anu parantos ngagaduhan sareng masalah ieu. Khususna, panilitian data-intensif / lembaga komputasi kinerja tinggi (sapertos DIRISA di Afrika Kidul) ngembangkeun kaahlian anu ageung dina ngabagi data sareng platform panalungtikan interoperable. Institusi sapertos dirojong ku dua dana nasional sareng internasional sareng kaahlian, sareng ngawakilan sumber penting pikeun infrastruktur Open Science di Afrika anu muncul.

Sumawona, sajumlah organisasi mandiri, sapertos AfricArXiv sareng repositori pre-prints anu sami ogé ngabantosan usaha pikeun mempermudah pangsa inpormasi dina platform. Kalayan dukungan ti mitra jaringan Open Open Africa, AfricArXiv nyayogikeun sumber daya anu penting pikeun panaliti Afrika. Dimimitian tina auténtikasi ORCID sareng ijin kanggo maca kontribusi panaliti kana sebaran ngalangkungan platform sareng saluran sanés sakumaha anu kedah dilakukeun dina Zenodo.

Wangunan sareng latihan kamampuan

Pikeun panalitiPikeun tanaga médis
https://www.tcc-africa.org/ http://www.authoraid.info/ // https://www.inasp.info/ http://eifl.net/ https://www.jstor.org/https://science4africa.org/ 
CDC Afrika COVOD-19 webinar latihan médis: https://vimeo.com/401111213/a4f2ac2720
AMREF, https://amref.org/

Pola panyebaran pandémik COVID-19 anu dimimitian di Cina, anu teras-terasan ngaliwat Éropa sareng Amérika Serikat, parantos ngijinkeun pamutahiran ujian deteksi, sareng naékna seueur inisiatif panaliti COVID-19, ogé disayogikeun waktos pikeun bawana Afrika nyiapkeun réspon na. Panaliti universitas sareng swasta di nagara-nagara anu parantos dampak pisan ku pandém parantos ngamimitian ngembangkeun sanyawa anu nyegah virus tina ngariung sél sél, nyaringkeun sababaraha ubar anu aya dina uji klinis, sareng nganalisis khasiat antibodi anu dikumpulkeun ti pasien anu parantos pulih tina inféksi coronavirus, diantara seueur upaya sanésna.

Kolaborasi internasional sareng élmuwan Afrika ngeunaan usaha sapertos kitu henteu ternilai dina usaha pikeun ngirangan karusakan pandémik di buana bawana, ngamekarkeun solusi anu diadaptasi kana kontéks lokal (sapertos biaya murah / uji sélulér), sareng pentingna memperkayakan pakaryan para peers dina. Amérika Kalér / Eropa ku ngadamel set skill, kaahlian, sareng sudut pandang anu béda. Organisasi sapertos Élmu pikeun Afrika, anu ngamimitian sareng ngadukung kolaborasi panalungtikan internasional, tiasa ngagampangkeun usaha pikeun gancang ngawangun COVID-19 kapasitas panilitian di buana. Ku ngaidentipikasi kelompok panilitian di nagara-nagara Afrika nganggo kaahlian, kaahlian, sareng téknologi pikeun ngalaksanakeun jenis panaliti ieu, ogé ogé mitra di Amérika Kalér sareng Eropa anu parantos damel jalan na, organisasi tiasa dipasang-dumasar kana jinis panalungtikan khusus, kabutuhan kolaborasi , sareng kaahlian téknis-teras nyambungkeun kelompok panalungtikan kalayan bantuan platform semi-otomatis

(Open) Sumber Pendidikan

Geus aya sajarah jarak jauh sareng pangajaran online di Afrika. Contonna Universitas Afrika Kidul, ngadeg taun 1946, mangrupikeun salah sahiji lembaga pembelajaran jarak pangkolotna sareng panggedéna di dunya. Sumawona, pusat sapertos Pusat Inovasi Pengajaran sareng Pembelajaran di Universitas Cape Town, nyayogikeun kaahlian global anu dikenal sacara global. Kualitas anu sami dikelompokeun ku lembaga sareng platform di tingkat nasional sareng dina tingkat kontinental (https://oerafrica.org/). Memeta keahlian anu parantos aya di daérah ieu bakal nyayogikeun sumber daya anu berharga pikeun perluasan OER di Afrika. Sumawona, ngumpulkeun dokumén naséhat pikeun panggunaan alat belajar OER / digital dina setélan resourced (sapertos anu hiji ku UCT) bakal masihan sumber anu kapaké.

The eLearning Africa Report 2019 ngadaptarkeun 55 nagara-nagara Afrika anu gaduh conto sareng kamampuan pikeun TIK pikeun pendidikan (profil nagara), seueur anu ogé tiasa dimanfaatkeun nalika aliran kerja panalitian tina pamekaran proyék ka publikasi hasil (Elletson sareng Stromeyer, 2019). 

Kelestarian kauangan 

Ngoptimalkeun kauangan langsung

Pikeun mempermudah épolusi infrastruktur kabuka pikeun réspon COVID-19, pentingna dana anu dipasihkeun pikeun ngagampangkeun koordinasi. Aya seueur cara dana ieu tiasa di-sumber, kalebet:

  • Gabungan pikeun kagiatan tumpang tindih 
  • Idéntifikasi proyék anu ayeuna sareng dana dana aktif némpalanana reformasi prasarana (sareng ngawangun databés kabuka)
  • Kursi daptar telepon hibah kabuka pikeun dilarapkeun kana
  • Pendekatan intern / dana dana nasional sareng pamaréntah langsung

Kelestarian finansial jangka panjang

Koordinasi prasarana terbuka di Afrika bakal aya mangpaat pikeun panaliti Afrika langkung tebih salebeteun pandémik COVID-19. Mastikeun kelestarian finansial jangka panjang pikeun ngadukung pangropéa tina struktur timbul ti krisis ayeuna, sareng ngidentipikasi pamangku kapentingan anyar pikeun ngabantosan évolusi ieu, bakal jadi konci. Masalah anu badé dibéréskeun nyaéta:

  • Kumpulkeun bukti dina koordinasi COVID-19-ngainduksi sareng dampak tina prasarana terbuka ieu
  • Terus ngalobi pikeun minimum bulistir 1% PDB pikeun panilitian ti pamaréntah nasional, sareng mastikeun yén terus ningkat investasi dina prasarana panalungtikan aya di latar bumi
  • Kritéria ngaksés kabijakan nasional dina ngabagi data sareng panalungtikan pikeun ngarobih parobahan anu bakal ngadukung prasarana terbuka
  • Ngalaksanakeun sareng dewan pendanaan pikeun mastikeun yén prasarana Open Science aya dina agendaana
  • Nyauran kolaborasi internasional ti komunitas Open Science global
  • Identipikasi modél pembiayaan, atanapi modél bisnis anu tiasa dianggo pikeun sareng komunitas panaliti Afrika. Kami ngajukeun modél pembiayaan anu transparan sareng campuran, kalebet:
  • pan-Afrika: Uni Afrika, AfDB,…
  • Pamaréntah nasional Afrika (menteri R&E)
  • komunitas panalungtikan nasional sapertos ASSAf (SA) sareng SRF (Sudan)
  • Tatapakan Afrika sapertos Mandela / Mo Ibrahim /…
  • Disubsidi ku dukungan internasional via B&M Gates Foundation, Chan-Zuckerberg Initiative, Mozilla Foundation, Sloan Foundation, jst.  
  • USAID; Badan pendanaan Éropa: (Inggris) Amanah Keuntungan; (GER) DFG, Max Planck / Leibniz / Helmholtz Society, DAAD; (FR) CNRS; (SWE) SIDA
  • Jasa Milari: terjemahan, Ilmu Komunikasi pikeun masarakat umum (nyederhanakeun slang akademik), latihan ngawangun kapasitas pikeun ilmuwan, ECR sareng murid // anu mayar jasa naon?

Watesan & tantangan

Diskusi ngeunaan pembiayaan jangka panjang prasarana Open Science kedah hususna ngeunaan saha waé anu pedah hasil tina hasil panalungtikan sacara kabuka awal dina prosés, sareng naon format anu leres ngagampangkeun ieu. Aya kabutuhan anu penting pikeun nyusun ulang sistem keuangan saha anu mayar kanggo iraha sareng iraha. Ulikan literatur sareng data repositori kedah janten bagian anu integral tina prosés panalungtikan; tapi saha anu mayar kanggo operasi / nanganan, alokasi DOI, data hosting jsb. dina tingkat naon dina prosésna?

Waspada nagara-nagara anu dituju sareng naon dampak anu aya dina bentang panalungtikan nasional: Bezuidenhout et al (2019). Kurangna sambungan internét dipercaya, terjangkau, gancang masih nyababkeun tangtangan pangbadagna pikeun usaha pikeun kolaborasi online di réa patempatan di benua Afrika. 

melong

Kami nyebat gedong kerjasama sareng kolaborasi di buana bawana sareng kalayan dukungan internasional ti daérah dunya sanés sareng nagara donor.

Rujukan

Adegbeye OT, (2020). Naha jarak sosial henteu bakal dianggo pikeun urang. Para Wartawan (NG) 

Prinsip Afrika pikeun Komunikasi Milari OA: info.africarxiv.org/african-oa-princcepts/

Platform Élmu Terbuka Afrika - africanopensains.org.za 

Abukutsa-Onyango, Mary O. (2019). Pangalaman dina Open Research & Education pikeun Pengembangan Berkelanjutan di Afrika. Zenodo. http://doi.org/10.5281/zenodo.3582532

Ayebare R, Waitt P, Okello S et al. Ngalaksanakeun investasi dina persiapan Ebola pikeun COVID-19 di Sub-Saharan Afrika [versi 1; ulasan peer: nunggu ulasan peer]. Bukak AAS Open 2020, 3: 3 (https://doi.org/10.12688/aasopenres.13052.1

Ahinon et al. (2019). Bursa pangaweruh ilmiah anu pelbagai arah ti sareng ngeunaan Afrika: ngajalajah réprési preprint AfricaArXiv. eLearning News News Africa. Sayogi ti ela-newsportal.com/multi-directional-academic- fahalalana-exchange-from-and-about-africa-exploring-the-preprint-repository-africarxiv/

Akligoh, Harry, Havemann, Jo, Restrepo, Martin, & Obanda, Johanssen. (2020). Pemetaan réspon global COVID-19: ti akar rumput ka pamaréntah [Data set]. Zenodo. http://doi.org/10.5281/zenodo.3732377 

Bezuidenhout, Louise, Havemann, Jo, Kitchen, Stephanie, De Mutiis, Anna, & Owango, Joy. (2020). Repositori Panilitian Digital Afrika: Pemetaan Bentang [preprint]. http://doi.org/10.5281/zenodo.3732274 

Bezuidenhout L, Karrar O, Lezaun J, Nobes A (2019) Sank ékonomi sareng akademik: Teu dampak dampak sareng akibat jangka panjang. Plot SATU 14 (10): e0222669. doi.org/10.1371/journal.pone.0222669

Bezuidenhout L, McNaughton A & Havemann J (2020, 26 Maret). Pidéo Émbaran COVID-19 Multilingual. Zenodo. http://doi.org/10.5281/zenodo.3727534 

Boudry C, Alvarez-Muñoz P, Arencibia-Jorge R, Ayena D, Brouwer NJ, Chaudhuri Z, Chawner B, Epee E, Erraïs K, Fotouhi A, Gharaibeh AM, Hassanein DH, Herwig-Carl MC, Howard K, Kaimbo Wa Kaimbo D, Laughrea P, Lopez FA, Machin-Mastromatteo JD, Malerbi FK, Ndiaye PA, Noor NA, Pacheco-Mendoza J, Papastefanou VP, Shah M, Shields CL, Wang YX, Yartsev V, Mouriaux F. 2019. Sedunia kaseimbangan di aksés kana tulisan ilmiah téks lengkep: conto ophthalmology. PeerJ 7: e7850 https://doi.org/10.7717/peerj.7850

Baléas, OVL (2019) Teknik bootstrapping tina futpunk futur pikeun / ti Global South. mutabit.com

Elletson, H. sareng Stromeyer, R. (eds) 2019. Laporan eLearning Africa 2019, eLearning Africa / ICWE: Jerman. Sayogi ti https://elearning-africa.com/media_publications_report_2019.php 

Kramer, Bianca, & Bosman, Jeroen. (2018, Januari). Pelangi prakték élmu kabuka. Zenodo. http://doi.org/10.5281/zenodo.1147025 

Maia Chagas, A .; Molloy, J .; Prieto Godino, L .; Baden, T. Leveraging Open Hardware to Alleviate Burden of COVID-19 on Sistem Kaséhatan Global. Preprints 2020, 2020030362 doi: 10.20944 / preprints202003.0362.v1

McPhee, C., Schillo, RS, Earl, L., & Kinder, J. 2018. Redaksi: Inovasi Inklusif di Nagara maju. Tinjauan Manajemén Inovasi Téhnologi, 8 (2) 3-6. http://doi.org/10.22215/timreview/1134  

Poynder, R (31 Oktober 2019, Wawancara OA: K. Vijay Raghavan, Penasehat Ilmiah Kepala, Pamaréntah India. poynder.blogspot.com/2019/10/the-oa-interviews-k-vijayraghavan.html 

Prinsip pikeun Komunikasi Sarjana Komunikasi Terbuka: https://info.africarxiv.org/african-principles-for-open-access-in-scholarly-communication/ 

Dedi I (2019). DOAJ Tamu Pos: Ringkesan bentang OA Afrika kalayan fokus kana penerbitan ilmiah. Blog.doaj.org

Tenipal, JP; Crane, H .; Jangkrik, T .; Davila, J .; Enkhbayar, A .; Havemann, J .; Kramer, B.; Martin, Urang Sunda.; Masuzzo, P .; Nobes, A .; Sawah, C .; Rivera-López, B .; Ross-Hellauer, T .; Sattler, S.; Thacker, PD; Vanholsbeeck, M. (2019) Sapuluh Topik Panas Ngeunaan Publisher Scholarly. Publications 2019, 7, 34. doi.org/10.3390/publications7020034

Lampiran: Organisasi sareng jasa digital

Organisasi Afrika sareng non-Afrika sareng jasa digital sapertos anu kasebat dina dokumén ieu. Kanggo versi tambahan tina tabel ieu angkat https://tinyurl.com/sfbb6xn 

organisasiurlnagara
Program Pangetahuan Infrastruktur Afrikahttp://infrastructureafrica.opendataforafrica.org/Pan-Afrika
Bank Pangwangunan Afrika (AfDB)https://www.afdb.org/enTunisia
Émbaran Afrika HIghway Portalhttp://dataportal.opendataforafrica.org/PanAfrika
Afrika Jurnal Online (AJOL)https://www.ajol.info/Afrika Kidul
Data Buka Afrikahttps://africaopendata.net/Ghana
Jaringan Ilmu Élmu Afrikahttps://www.africanscilit.org/Nigeria
AfrikaOSHhttp://africaosh.com/Ghana
AfricaArXivhttp://info.africarxiv.org/pan-Afrika
AfriLabshttps://www.afrilabs.com/Nigeria
BASA Milarianhttps://base-search.net/about/en/contact.phpGloba
bioRXivhttps://www.biorxiv.org/AS
Café Ilmiahhttp://www.rouleauxfoundation.org/cafe-sci/Nigeria | Global
Ngawasihttps://www.careables.org/ UÉ | Global
Kode kanggo Afrikahttps://github.com/CodeForAfrica/Kenya
Dataversehttps://dataverse.org/AS
DICAMEShttp://dicames.scienceafrique.org/Madagaskar
EthLagoshttps://ethlagos.io/Nigeria
Figsharehttps://figshare.com/London | AS
Gephihttps://gephi.org/sadunya
Inovasi Global kumpulkeun (GIG)https://www.globalinnovationgathering.org/Jérman | Global
Jaringan Lab Globalhttps://glabghana.wordpress.com/Ghana
Google Sarjanahttps://scholar.google.com/sadunya
Hipotesis.ishttps://hypothes.is/AS
Jaringan Hub Dampakhttps://impacthub.net/Austria
INASPhttps://www.inasp.info/karajaan Inggris
Jokkolabs Jaringanhttps://www.jokkolabs.net/Perancis
Ngan Hiji Lab Giant (JOGL)https://jogl.ioPerancis | Global
KumasiHivehttps://www.kumasihive.comGhana
Guruhttp://kumu.io/AS
MbaaLabhttps://www.mboalab.africaKamerun
medrXivhttps://www.medrxiv.org/sadunya
Mendeleyhttps://www.mendeley.com/karajaan Inggris
Oceanprotocol.comhttps://oceanprotocol.com/Singapura
OER Afrikahttps://www.oerafrica.org/Afrika Kidul
Buka Afrikahttps://africaopendata.org/Kenya
Buka Pangetahuan Petahttps://openknowledgemaps.org/Austria
Jaringan Élmu sareng Hardware Network (OSHNet)http://www.oshnet.africaTanzania
mukaAfrikahttps://open.africa/Afrika Kidul
ORCIDhttp://orcid.org/AS
Framework Élmu Terbuka (OSF)http://OSF.ioAS
Paperhivehttp://Paperhive.orgJérman
PeerKomunitasInhttps://ecology.peercommunityin.org/Perancis
Beracutanhttp://pollicy.orgPan-Afrika
Preprints.orghttps://www.preprints.org/Swiss
PREreviewhttps://www.prereview.org/AS
Protokol.iohttps://www.protocols.io/AS
rOpenScihttps://ropensci.org/AS
Re3Datahttps://www.re3data.org/sadunya
Ngabantosanhttps://refigure.org/sadunya
ResearchGatehttps://www.researchgate.net/Jérman
RLabs Jaringanhttps://rlabs.orgAfrika Kidul
Robotech Labshttp://www.robotech.co.tzTanzania
Hub Komunikasi Élmuhttp://www.SciComNigeria.orgNigeria
ÉlmuBukahttps://www.scienceopen.com/AS
SciLithttps://www.scilit.net/Swiss
STICLabhttp://www.sticlab.co.tzTanzania
TCC Afrikahttps://www.tcc-africa.org/Kenya
Lensahttps://www.lens.org/Australia
Di handapeun Mikroskophttps://www.underthemicroscope.net/Kenya
Vilsquarehttps://vilsquare.org/Nigeria
Zoterohttp://zotero.org/AS


0 Komentar

Leave a Reply