Aya seueur inpormasi beredar ngeunaan COVID-19 - sababaraha langkung dipercaya tibatan batur. Pikeun seueur jalma, stres pikeun nyusun pesen anu bénten - sering dina basa anu sanés basa indung.
Kami ngusulkeun pikeun ngarobih ieu kalayan pesen anu pondok sareng konsisten anu disayogikeun dina seueur basa daerah / lokal sabisa. Pikeun éta, urang peryogi bantosan peneliti sareng komunis sanés.

Kami tujuanna pikeun nyiptakeun pidéo 2-menit saloba basa anu tiasa nampilkeun pesen konsisten ngeunaan COVID-19, strategi penyusutan sareng inpormasi kasehatan praktis.


Sepedi [Afrika Kidul]

Abdi hoyong nyorong unggal aktivis pribumi ngadamel COVID 19 sapertos inpormasi sareng kasadaran vidéo atanapi sora anu ngarékam pikeun informasi jalma-jalma ngeunaan pandém. Gening Jonathan Sena sareng réréncangan pikeun inisiatif ieu nginpokeun ka masarakat Maasai.

Posted by IPACC - Panitia Koordinat Pribumi Afrika ngiringan dina Jumaah, 24 April 2020

Maasai [Kenya]

IsiNdebele [Zimbabwe]

lingala [DR Kongo]

Swahili [Kenya]

Luganda [Uganda]

Daptar lagu feat. Gbagyi, Yoruba, Igbo, Efik, Urhobo, Hausa & Basa isarat [Nigeria]

Al Qur'ana [Kenya]

Shona [Zimbabwe]

Kumaha nyumbangkeun

  1. Boga katingal dina titik-titik anu dibahas di handap
  2. Tarjamahkeun aranjeunna kana basa lokal anjeun
  3. Tambihkeun ucapan, pernyataan positip, jaminan yén tindakan individu tiasa nyandak bédana
  4. Pilem diri anjeun ngalaksanakeun ieu pesen. Tujuan dugi ka 3 menit (ukuran file> 600MB)
  5. Labél pidio ku cara kieu: COVID_Introduction_LANGUAGE_COUNTRY_dd-mm-2020
  6. Unggah pidio anjeun ka YouTube sareng eusian Bentuk Google ieu: https://tinyurl.com/COVID19-video-submission.

Nganggo inpormasi tina Formulir Google kami bakal nanjungkeun daptar puseur pidéo dina Access 2 Perspectives website di https://access2perspectives.com/covid-19.
Urang ogé bakal tweet video anyar, nganggo Access2Persepectives YouTube terusan sareng bagikeun di Facebook. Kami bakal log nyebarkeun panyebaran dina situs web Access2Perspectives.

  • Twitter: Kirimkeun video anjeun ka babaturan sareng kulawarga, tweet ngeunaan éta, bagikeun éta ku panitia komunitas (gereja, sakola, jaringan sosial). Punten tag kami di @AfricArXiv sareng nganggo hashtag na # COVID19video

Sakur masalah, patarosan atanapi masalah, email: info@access2perspectives.com

Anggo pidio

Kami hoyong mastikeun yén pidéo dibagikeun sacara lega-gancang. Urang henteu aya larangan dina nyebarkeun pidéo. Pikeun mastikeun ngalaksanakeun tanggung jawab kami nyarankeun yén sadaya perkawis dikawasa ku lisénsi Creative Commons cc-by (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/).

Ngobrol poin

Kenalkeun diri anjeun - ti mana anjeun, naon anu anjeun lakukeun?

  • Sampurasun, nami abdi… ti (kota, nagara)

Naon ari coronavirus?

  • Coronaviruses mangrupikeun grup virus anu terkait anu nyababkeun panyakit engapan dina manusa.
  • Kaseueuran panyakit anu disababkeun ku coronaviruses hampang tapi tiasa langkung parah.
  • Anyar-anyar ieu panyakit anu disababkeun ku coronavirus, COVID-19, dikenalkeun sareng parantos gancang di sakumna dunya.

Naon ari COVID-19?

  • COVID-19 mangrupikeun panyakit anu nembé dicirikeun ku koronavirus SARS-CoV-2.
  • Munggaran di perhatikeun penderita telat taun 2019 di Wuhan, propinsi Hubei di Cina tengah.
  • Galur ieu tina coronavirus ngirimkeun gampang antara manusa sareng parantos gancang nyebarkeun saprak éta.
  • COVID-19 ayeuna parantos dilaporkeun di langkung ti 150 nagara di dunya kalayan China, Italia, AS, Spanyol sareng Jerman anu parah parah.
  • Organisasi Kaséhatan Dunia (WHO) nyatakeun wabah taun 2019-20 koronavirus janten wabah di pertengahan Maret 2020.

Naon gejala?

  • Gejala anu paling umum dina COVID-19 nyaéta muriang, kesel, sareng batuk garing.
  • Gejala biasana hampang sareng mimitian laun, tahan dugi ka dua minggu.
  • Kaseueuran jalma pulih tina panyakit tanpa butuh perawatan khusus.
  • Gejala parna parantos kalebet masalah ngarénghap, dada anu pengkuh, kabingungan sareng biwir ngirut atanapi pameunteu.
  • Golongan jalma tertentu langkung résiko panyakit parna, kalebet, jalma sepuh, sareng jalma anu ngagaduhan kaayaan médis sateuacanna kalebet tekanan darah tinggi, masalah jantung atanapi diabetes.

Naha anjeun tiasa nginféksi jalma sanés upami anjeun ningalikeun gejala koronavirus?

  • Sababaraha jalma ngan ukur nyandak gejala anu hampang pisan sareng henteu nganggap dirina gering.
  • Sanajan kitu, jalma-jalma anu awal di inféksi kalayan gejala anu hampang parantos kapanggih ngagaduhan tingkat virus anu tinggi sareng tiasa nginféksi jalma sanés.
  • Pas gejala ngembangkeun, penting pikeun ngamimitian ngahirupkeun kontak sosial sareng 'ngasingkeun diri' supados ngirangan résiko nyebarkeun virus ka hareup.
  • Bukti nunjukkeun yén panyakit hampang, ditambahan ku gejala, biasana lumrah di murangkalih. Kasus déwasa ngirimkeun COVID-19 tanpa nunjukkeun gejala panyakit ogé ogé dilaporkeun, sanaos teu jelas kumaha biasana kieu.

Naon anu anjeun kedah laksanakeun pikeun aman?

  • Pikeun ngajaga diri, penting pikeun ngumbah leungeun nganggo sabun sareng cai sacara teratur sareng teratur, khususna upami anjeun parantos di umum.
  • Gel alkohol alkohol ogé tiasa dianggo salaku alternatif.
  • Éta ogé penting pikeun nyingkahan ngarampa panon, irung, sareng sungut ku leungeun anu henteu dipotong.
  • Upami COVID-19 nyebar dina komunitas anjeun, éta ogé kedah jarak jauh antara anjeun sareng anggota masarakat sanés.

Ngajaga yén batur aman upami anjeun gaduh gejala

  • Saatos hubungan kana virus, gejala tiasa muncul dugi ka 14 dinten saatos.
  • Upami anjeun pikir anjeun parantos kakeunaan virus anu atos ngamimitian virus atanapi anjeun mimiti ngembangkeun gejala, penting pikeun 'ngasingkeun' salami 14 dinten kanggo nyingkahan nyebatkeun virus éta.
  • Cicing di bumi upami anjeun gering atanapi anggota sanés sanés kaayaan gering.
  • Tanya kulawarga, babaturan atanapi tatanggana upami aranjeunna tiasa meunteun katuangan kanggo anjeun sareng ngindakan angkutan umum.
  • Upami anjeun kedah ngantunkeun bumi, anjeun kedah ngagem tugas, sareng pastikeun ngaliput sungut sareng irung ku jaringan nalika anjeun batuk atanapi beresin.
  • Di seueur daérah anu parah kapangaruhan ku virus, 'jarak sosial' diperyogikeun pikeun ngahambat panyebaran virus.

Naon sareng jarak sosial?

  • Di daérah anu kapangaruhan parah, masarakat disauran ngalaksanakeun ukuran 'jarak jauh' sosial.
  • Ieu kalebet ngirangan jumlah kontak jalma-jalma dina sapanjang dinten pikeun ngirangan jumlah transmisi.
  • Seueur jalma anu disarankeun pikeun damel ti bumi sareng nyingkahan angkutan umum upami tiasa.
  • Silaturahmi sareng réréncangan sareng kulawarga (kalebet pernikahan sareng pernikahan) ayeuna teu resep.
  • Jalma anu dianggap résiko tina inféksi parah ditungtut nuturkeun aturan anu langkung ketat tibatan anggota masarakat anu sanés.
  • Kadé waktos ieu kanggo mikirkeun jalma anu rentan dina komunitas sareng awas kaséhatan méntal sadayana urang.
  • Komunitas parantos nyetel kelompok kontak, hartosna masarakat tiasa naroskeun ka tatanggana upami diperyogikeun.
  • Upami anjeun diwajibkeun cicing di bumi, penting pikeun teraskeun latihan, tuang séhat sareng tetep aktif.
  • Seueur kulawarga sareng réréncangan tetep ngayakeun nganggo téknologi jauh sapertos telepon, internét, sareng média sosial.

Naha aya jarak jarak sosial sareng kontrol perjalanan anu dilaksanakeun ku pamaréntah?

  • Kawijakan ieu dirarancang pikeun ngirangan jumlah interaksi anu gaduh masarakat, sahingga ngajantenkeun virus pikeun nyebarkeun di komunitas.
  • Ku ngalaksanakeun ieu, dipiharep yén rumah sakit sareng fasilitas médis di daérah anu kapangaruhan moal dibebaskeun, sareng tiasa masihan perawatan saloba kasus pas.
  • Seueur pamarentah anu nyaram nyumponan ageung, sapertos konser sareng acara olahraga.
  • Bidang sanés anu narik kawéntar, sapertos toko-toko henteu penting, gim sareng réstoran tiasa ogé ditutup.
  • Sakola sareng Universitas tiasa parantos ditutup ogé.
  • Seueur nagara anu ogé ngajukeun larangan perjalanan, ngabatesan saha anu tiasa asup sareng ninggalkeun nagara-nagara.
  • Tempat rujukan pikeun milari tungtunan khusus nagara

Naon anu bakal urang ngarepkeun dina bulan-bulan anu bakal datang?

  • Ieu mangrupikeun panyakit anyar, anu kami masih seueur diajar.
  • Nalika di sababaraha nagara panyebaran panyakit sigana ogé lambat, di seueur nagara anu ayeuna urang ningali sabalikna.
  • Éta mangrupikeun kaayaan anu gancang, sareng pentingna jalma-jalma tetep témutan sareng pedoman ti pamaréntahna.

Sumber inpormasi

Téks anu disayogikeun ku

Anna McNaughton, Universitas Oxford, ORCID iD: 0000-0002-7436-8727, Twitter: @AnnaLMcNaughton
Louise Bezuidenhout, Universitas Oxford, ORCID iD: 0000-0003-4328-3963, Twitter: @loubezuidenhout
Johanna Havemann, Access2Perspectives, ORCID iD: 0000-0002-6157-1494, Twitter: @johave

Susuratan: info@access2perspectives.com

Téks ieu sareng sadaya pidéo dina kaayaan Lisénsi CC-BY-SA 4.0


Disebatkeun salaku: Bezuidenhout, Louise, McNaughton, Anna, & Havemann, Johanna. (2020, 26 Maret). Multiplayer COVID-19 Pidio Inpormasi. Zenodo. doi.org/10.5281/zenodo.3727534

consequat. non Donec justo in amet, at dapibus