Ulasan peer mangrupikeun evaluasi pagawéan ku hiji atanapi sababaraha jalma anu gaduh kompeténsi anu sami salaku produsén karya (peers). Éta fungsina salaku wangun pangaturan diri ku anggota-anggota profésional anu mumpuni dina hal anu relevan médan. Metode ulasan peer dianggo pikeun ngajaga standar kualitas, ningkatkeun kamampuan, sareng masihan kredibilitas. Di gimulasan ulama sering dianggo pikeun nangtukeun an kertas akademikkasaluyuan pikeun diterbitkeun.

Ti Wikipédia, en.wikipedia.org/wiki/Peer_review

Pratinjau sareng ulasan peer

Naskah preprint mangrupikeun vérsi panulis dina hiji tulisan sareng biasana dikintunkeun kana jurnal pikeun marios peer. Sacara tradisional, dewan redaksi jurnal tanggung jawab pikeun koordinasi prosés marios.

Sistem tinjauan peer beda-beda antara anonim atanapi 'buta', tinjauan buta dua kali sareng terbuka sareng gumantung kana naha panulis sareng panaliti terang ngeunaan idéntitas séwang-séwangan atanapi henteu sareng upami laporan ulasan éta aya masarakat awam atanapi ukur ka dewan redaksi jurnal sareng panulis.

Kiwari, rupa-rupa bentuk ulasan peer wujud sababaraha anu urang hadir di dieu. Sababaraha mitra kami nyayogikeun layanan anu ngalebetkeun atanapi nyayogikeun infrastruktur digital pikeun annotasi téks sareng ulasan peer naskah anjeun.

Pikeun nampa atanapi masihan réspon kana preprints host dina platform AfricaArXiv kami nyarankeun pilihan ieu:

Tulisan ulasan komunitas pikeun PREreview

Misi PREreview nyaéta pikeun nyandak langkung seueur kaanekaragaman pikeun ulikan peer ilmiah ku ngadukung sareng ngadukung komunitas panaliti, khususna anu dina tahap awal karirna (ECRs) pikeun marios preprints.

Dina PREreview kami yakin sadaya peneliti kedah diidinan ngabantosan batur ku cara ningal hasil karya baturna, salami parantos réngsé constructively.

Ngalatih peneliti pikeun méré tanggapan konstruktif
Paradoxically, bari review peer mangrupikeun komponén konci pikeun nyebarkeun ilmiah, saeutik pisan ilmuwan anu nampi latihan resmi di dinya.

Baca leuwih dina content.prereview.org/about/

Kirimkeun naskah preprint anjeun ka PeerKomunitasIn

Komunitas Peer di… (PCI) mangrupikeun organisasi ilmiah nirlaba dumasar di Perancis anu tujuanana pikeun nyiptakeun komunitas khusus peneliti anu ningal sareng nyarankeun, gratis, anu henteu siap diterbitkeun dina widang séwang-séwangan.
PCI nyayogikeun prosés rekomendasi gratis pikeun ilmiah (sareng diterbitkeun tulisan) dumasar kana ulasan peer.

  • patuh preprint ka PCI pikeun ulasan (kumaha).
  • Rekomendasi PCI ngagaduhan 20 dinten mutuskeun dina preprint anjeun.
  • Sakali dieusian ku rekomendasikeun, preprint anjeun mangrupikeun peer-ulasan sahenteuna dua panuduh.
  • Anjeun nampa ulasan sareng komentar anu masihan dina raraga nyiapkeun versi dirévisi ngeunaan preprint Anjeun.
  • PCI nyayogikeun témplat ka panulis pikeun nyiapkeun versi ahir tulisan nganggo logos PCI sareng acuan rékoméndasi.
  • Rekomendasi sareng laporan ulasan diterbitkeun dina situs web PCI. Versi pdf tina rekomendasi PCI sareng laporan ulasan tiasa diarsipkeun ku panulis salaku bahan suplemén.
  • Rekomendasi PCI tina preprint nampi a Crossref Doi anu aya hubunganana sareng catetan online preprint.
  • Apdet catetan preprint anjeun dina platform AfricaArXiv kalebet rekomendasi PCI.
  • Préparasi anu disarankeun masih tiasa dikintunkeun kana jurnal. Baca leuwih dina peercommunityin.org/pci-friendly-journals.

Annotate naskah preprint nganggo Hipotesis.is

Aplikasi browser sareng bookmarklet Hipotesis.is ngamungkinkeun kalimat-tingkat catetan-nyokot atanapi kritik di luhur warta, blog, tulisan ilmiah, buku, istilah jasa, inisiatif kartu suara, panerapan sareng seueur deui.
Kadang disebut salaku 'tinjauan peer komunitas' anjeun tiasa maca sareng nyatet naskah preprint anu ditampi dina salah sahiji platform mitra kami nganggo Hypothes.is - boh pikeun diri anjeun atanapi ngajantenkeun anotasi anjeun umum pikeun pangguna Hypothes.is séjén.
Obat Présip OSF kaasup AfricaArXiv / OSF sareng jasa preprint komunitas sanésna ngahijikeun sareng Hipotesis.is ngadamel sorot umum sareng anotasi tiasa dibaca dina PDF ka saha waé.

Baca leuwih dina help.osf.io/…Anotasi-a-Print jeung web.hypothes.is/research/.

Pariwara ulasan umum ngeunaan tulisan naon waé ÉlmuBuka

ÉlmuBuka mangrupikeun platform penemuan kalayan fitur interaktif pikeun sarjana pikeun ningkatkeun pidangan panalitianana, muka dampak, sareng nampi kiridit kanggo éta. 

Nyayogikeun atanapi nampi ulasan peer formal ngeunaan mana-mana langkung ti 60 Million artikel panalungtikan sareng catetan online dina platform ScienceOpen. Maca deui dina ngeunaan.scienceopen.com/peer-review-guidelines/.

Liwat tempat Preprints AfricaArXiv kempelan na ÉlmuBuka mungkin pikeun panulis naroskeun panaliti anu sanés nyayogikeun ulasan anu standar dina naskah preprint langsung dina platform ScienceOpen. Maca deui dina scienceopen.com/collection/SOPreprints

Pitunjuk Étika pikeun Ulasan Sadérék

Pikeun mastikeun integritas rékaman ilmiah sareng pikeun mempermudah ulasan anu konsisten, adil sareng pas, kami nyarankeun nuturkeun pedoman Déwan COPE pikeun para pamula ulasan, anu tiasa diaksés di  publicationethics.org/files/Ethical_Guidelines_For_Peer_Reviewers.pdf

Pikeun nampa pangakuan umum pikeun parobihan ulasan anu anjeun tiasa

  1. unggah laporan ulasan ka AfricaArXiv saatos publikasi karya anu diulas ku panulis.
    • nambihkeun DOI tina tulisan anu diterbitkeun salaku référénsi
    • pastikeun yén éditor jurnal sareng pangarang satuju
  2. ngadaptar ulasan di publons.com.

Upami aya patarosan dina komunitas pilihan pilihan peer didorong komunitas pikeun naskah preprint ngahubungi kami di info@africarxiv.org.

Rujukan

COPE Council. Tungtunan anu étis pikeun para pamula ulasan. Séptémber 2017. | publicationethics.org

Tennant, JP, Ross-Hellauer, T. Batasan pikeun pamahaman kami ngeunaan ulasan peer. Res Integr peer Rev5, 6 (2020). doi.org/10.1186/s41073-020-00092