In medarkeun akademik, preprint mangrupikeun vérsi pikeun ilmiah atanapi kertas ilmiah anu miheulaan ulasan peer formal sareng publikasi dina a peer-reviewed sarjana atanapi jurnal ilmiah. Préparasi panginten tiasa sayogi, sering salaku versi sanés-jinisna sayogi gratis, sateuacan sareng / atanapi saatos kertas diterbitkeun dina jurnal.

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas // Tempo ogé: Naskah (medarkeun)

Aliran kerja anu didirikan sacara global pikeun ngabagi hasil ilmiah nyaéta ngalangkungan jurnal. Di Afrika, seueur jurnal anu diterbitkeun ukur dina cetak, sahingga tulisan anu diterbitkeun di dieu moal tiasa dipendakan. 

Panaliti Afrika nyanghareupan tingkat panolakan anu luhur pikeun pangiriman kana jurnal internasional (barat), ku sababaraha alesan kaasup bias régional atanapi grammar sareng masalah pormat. Halangan sanésna nyaéta APC sareng aksés kana basis data ilmiah barat pikeun tinjauan pustaka. 

Preprints mangrupikeun vérsi akhir panulis tina naskah sareng tiasa dibagi online gratis. Upami dibagikeun dina Repository ilmiah khusus mandiri, sapertos salah sahiji anu diintegrasikeun sareng AfricaArXiv, naskah anu ditampi bakal dilisensikeun (biasana ku CC-BY), ditugaskeun sareng doi sareng diindéks dina basis data digital ilmiah - sahingga netepkeun prioritas pamanggihan pikeun panulis sareng ngajantenkeun padamelan éta sacara saksama sareng sakaligus tiasa dipanggihan. Wangun arsip ieu katelah Aksés héjo kabuka.

AfricaArXiv ogé ngabagéakeun kiriman ti postprints - versi naskah tulisan saatos marios peer sareng sateuacan ngetik sareng ngapormat. Seueur jurnal anu mayar biaya pikeun aksés kana édisi pamungkas tina hiji artikel panilitian. Ku ngabagi vérsi anu ditinjau tina makalah ngeunaan AfricaArXiv, para sarjana mastikeun yén karyana tiasa diaksés gratis. 

Naon anu Dicangun ku asapbio.org

Diréktori kabijakan sareng préparasi preprint

asapbio.org/preprint-servers

Rrujukan

Beck, J., Ferguson, CA, Funk, K., Hanson, B., Harrison, M., Ide-Smith, M., ... Swaminathan, S. (2020, 21 Juli). Ngawangun kapercayaan dina préparasi: rekomendasi pikeun pangladén sareng pamangku kapentingan sanés. doi.org/10.31219/osf.io/8dn4w

Soderberg Courtney K., Errington Timothy M., Nosek Brian A. (2020) Kredibilitas preprints: survey antar disiplin panaliti. R. Soc. buka sci.7201520 http://doi.org/10.1098/rsos.201520

Rouhi S, (Des 2019) "Pikeun preprint atanapi henteu preprint?" Naon biaya kasempetan awal, non-peer-reviewed masarakat awam anu sayogi? Blog PLOS

Sarabipour S, Debat HJ, Emmott E, Burgess SJ, Schwessinger B, Hensel Z (2019) Dina nilai preprints: perspektif peneliti karir awal. PloS Biol 17 (2): e3000151. doi.org/10.1371/journal.pbio.3000151

Speidel R & Spitzer M (2018) Preprints: Naon, Naon Kunaon, Anu Kumaha. Pusat Ilmu Élmu Terbuka - Blog. kos.io/blog/preprints-what-why-how/

Tennant J, Bauin S, James S, & Kant J (2018). Lanskap preprint évolusi: Laporan bubuka pikeun kelompok damel Ilmu Tarjamahan dina preprints. doi.org/10.31222/osf.io/796tu

Vianello, SD (2021). "Pra" dina [kuring] "Préparasi" kanggo Pra-kiasan. Biasa. https://doi.org/10.21428/6ffd8432.5de25622