Dékemasi inpormasi ngeunaan amalan pangsaéna sareng saran tingkah laku pikeun ngirangan sumebarna koronavirus anu disayogikeun lolobana dina basa Inggris. Sakitar 2000 basa lokal diucapkeun di Afrika sareng jalma ngagaduhan hak dilaporkeun dina basa sorangan ngeunaan naon anu lumangsung sareng kumaha aranjeunna tiasa ngajagaan diri, kulawarga, babaturan, sareng rekan-rekan.

Basa Afrika dina situs wéb kami

Naha anjeun ningali yén anjeun tiasa ngarobih bahasa wéb dina wéb? Ayeuna, kami nyayogikeun kontén dina bahasa anu di handap ieu:

AfrikaansArabAmarinthChichewaInggris
PerancisJermanHausaHindiIgbo
MalagasyPortugisSesothoSomaliSunda
SwahiliXhosaYorubaZulu

Punten Catet: Situs web AfricaArXiv otomatis ditarjamahkeun ku GTranslate.io via plugin wp tina basa Inggris kana 19 basa. Tarjamahanna hadé tapi henteu sampurna. Naha anjeun tiasa ngabantosan kami ningkatkeun teks tarjamah anu ditarjamahkeun dina situs wéb urang? Punten email ka sumbangan@africarxiv.org. | Pedoman: github.com/AfricArxiv/…/translations.md

Maca deui ngeunaan variasi basa dina komunikasi ilmiah Afrika di africarxiv.org/languages/.


Punten mendakan inpormasi anu disayogikeun ku Kantor regional WHO pikeun Afrika // diakses tanggal 25 Maret 2020:

WHO Q&A dina koronaviruses (COVID-19)

Nagara Afrika pindah ti kesiapan COVID-19 pikeun ngaréspon salaku seueur anu mastikeun

>> afro.who.int/health-topics/coronavirus-covid-19

Komunitas global balap ngalambatkeun sareng tungtungna ngeureunkeun sumebarna COVID-19, pandémik anu ngaku rébuan nyawa sareng puluhan rébu sanés. Di Afrika, virus ieu parantos sumebar ka puluhan nagara dina sababaraha minggu. Pamaréntah sareng otoritas kaséhatan di buana bawana narékahan pikeun ngawatesan inféksi nyebar.

Saprak mimiti wabah ieu Organisasi Kaséhatan Dunia (WHO) parantos nyokong pamaréntahan Afrika kalayan deteksi awal kalayan méré rébuan kit tés COVID-19 ka nagara, ngalatih puluhan tenaga kaséhatan sareng nguatkeun panjagaan di komunitas. Puluh puluh tujuh nagara di daérah WHO Afrika ayeuna tiasa nguji pikeun COVID-19. Dina awal wabah na ukur dua anu tiasa ngalakukeun.

WHO parantos ngalebetkeun panunjuk arah ka nagara-nagara, anu rutin diropéa pikeun ngartos kaayaan énggalna. Tungtunan ieu kalebet ukuran sapertos kawarangan, repatriations warga sareng persiapan di tempat kerja. Organisasi ogé gawé bareng jaringan ahli pikeun koordinat usaha pangawasan régional, epidemiologi, modél, diagnostik, perawatan klinis, sareng cara-cara pikeun ngidentipikasi, ngatur kasakit sareng ngawatesan transmisi nyebar.

WHO masihan bantosan jauh ka nagara-nagara anu kapangaruhan dina ngagunakeun alat data éléktronik, sahingga otoritas kasehatan nasional tiasa langkung ngartos kana wabah di nagara-nagara maranéhna. Kasediaan sareng résponén ka epidemics sateuacana nyayogikeun yayasan anu teguh pikeun seueur nagara Afrika pikeun népakeun panyebaran COVID-19.

Anu penting, ukuran pencegahan dasar ku individu sareng komunitas tetep alat anu pangkuatna pikeun nyegah sumebarna COVID-19. WHO anu ngabantosan otoritas lokal ngiringan olahtalatah radio sareng tempat TV pikeun nginpokeun ka masarakat ngeunaan résiko COVID-19 sareng naon ukuran anu kedah dilakukeun. Organisasi ogé ngabantosan ngabantosan disinformasi sareng ngabimbing nagara dina netepkeun pusat-pusat panggero pikeun mastikeun masarakatna dimangpaatkeun.

Q&A dina koronaviruses (COVID-19)

>> who.int/news-room/qa-detail/qa-coronaviruses // 9 Maret 2020 | Q&A

WHO anu terus-terusan ngawaskeun sareng ngaréspon kana wabah ieu. Q&A ieu bakal diropéa sakumaha anu langkung dipikanyaho ngeunaan COVID-19, kumaha éta nyebarkeun sareng cara mangaruhan jalma di dunya. Pikeun inpormasi anu lengkep, parios deui rutin Kaca koronavirus WHO.

Naon ari koronavirus?

Coronaviruses mangrupikeun kulawarga anu ageung tina virus anu tiasa nyababkeun panyawat sato atanapi manusa. Di manusa, sababaraha koronavirus dipikanyaho nimbulkeun inféksi pernapasan tina hawa umum pikeun panyakit anu langkung parah sapertos Sindrom Pernafasan Wétan Tengah (MERS) sareng Sindrom Pernaput Akut Parut (SARS). Anu paling karek kapanggih koronavirus nyababkeun panyakit koronavirus COVID-19.

Naon ari COVID-19?

COVID-19 mangrupikeun panyakit tepa anu disababkeun ku coronavirus anu pangahirna. Virus sareng panyakit anyar ieu henteu kanyahoan sateuacan wabah mimiti di Wuhan, China, dina bulan Désémber 2019.

Naon gejala-gejala COVID-19?

Gejala anu paling umum dina COVID-19 nyaéta muriang, kesel, sareng batuk garing. Sababaraha pasien kedah nyeri sareng nyeri, kamacetan irung, irung berair, nyeri tikoro atanapi diare. Gejala ieu biasana hampang sareng dimimitian laun. Sababaraha urang janten katépaon tapi henteu ngembangkeun naon waé sareng henteu ngarasa teu séhat. Kalolobaan jalma (sakitar 80%) pulih tina panyakitna tanpa butuh perawatan khusus. Kira-kira 1 kaluar tina 6 jalmi anu nampi COVID-19 janten parah parah sareng ngambekan kasusah. Ti kolot, sareng anu gaduh masalah médis sapertos tekanan darah tinggi, masalah jantung atanapi diabetes, langkung dipikaresep ngembangkeun panyakit anu serius. Jalma anu muriang, batuk sareng kasusah engapan kedah milarian perhatian médis.

Naon gejala-gejala COVID-19?

Gejala anu paling umum dina COVID-19 nyaéta muriang, kesel, sareng batuk garing. Sababaraha pasien kedah nyeri sareng nyeri, kamacetan irung, irung berair, nyeri tikoro atanapi diare. Gejala ieu biasana hampang sareng dimimitian laun. Sababaraha urang janten katépaon tapi henteu ngembangkeun naon waé sareng henteu ngarasa teu séhat. Kalolobaan jalma (sakitar 80%) pulih tina panyakitna tanpa butuh perawatan khusus. Kira-kira 1 kaluar tina 6 jalmi anu nampi COVID-19 janten parah parah sareng ngambekan kasusah. Ti kolot, sareng anu gaduh masalah médis sapertos tekanan darah tinggi, masalah jantung atanapi diabetes, langkung dipikaresep ngembangkeun panyakit anu serius. Jalma anu muriang, batuk sareng kasusah engapan kedah milarian perhatian médis.

Kumaha COVID-19 nyebarkeun?

Jalma-jalma tiasa nyekel COVID-19 ti batur anu ngagaduhan virus. Kasakit ieu tiasa nyebarkeun ti jalma ka jalma liwat ogé tetes leutik tina irung atanapi sungut anu disebarkeun nalika jalma sareng batuk COVID-19. Titisan ieu darat dina objék sareng permukaan di sadapeun jalmi. Jalma anu sanésna nyekel COVID-19 ku cara ngarampa barang-barang atanapi permukaan ieu, teras ngarampa panon, irung atanapi baham. Jalma ogé tiasa nyekel COVID-19 upami ngambekan dina titik-titik ti hiji jalma sareng COVID-19 anu batuk kaluar atanapi gempur titik ogé. Ieu sababna penting pikeun tetep langkung ti 1 méter (3 suku) jauh tina jalma anu gering.

Saha anu nganalisis hasil panalungtikan anu terus-terusan dina cara COVID-19 nyebarkeun sareng bakal neraskeun bagikeun pamanggihan anu diropéa.


Naha virus anu nyababkeun COVID-19 nyebarkeun ngaliwatan hawa?

Studi dugi ka ayeuna nunjukkeun yén virus anu nyababkeun COVID-19 utami ditularkeun liwat hubungan éngsel sareng saluran napas. Tingali jawaban sateuacanna dina "Kumaha nyebarkeun COVID-19?"


Tiasa CoVID-19 katangkep ti jalma anu teu ngagaduhan gejala?

Cara utama panyebaran nyaéta ngaleungitkeun saluran pernapasan anu diusir ku jalma anu batuk. Résiko nyekel COVID-19 ti batur anu teu aya gejala pisan rendah. Tapi, loba jalma anu COVID-19 ngan ukur ngalaman gejala hampang. Ieu hususna leres dina tahap awal kasakit. Ku sabab éta mungkin pikeun nyekel COVID-19 ti batur anu gaduh, contona, ngan batuk anu hampang sareng henteu damang. Saha anu nganalisis panalungtikan anu dilakukeun dina waktos pangiriman COVID-19 sareng bakal teras ngabagi hasil pamanggihan anu diropéa.


Naha kuring kéngingkeun COVID-19 tina najis batur ku panyakit?

Résiko nyekel COVID-19 ti najis tina jalma anu katépaan sigana rendah. Nalika panalungtikan mimiti nunjukkeun virus tiasa aya dina najis dina sababaraha kasus, nyebarkeun jalur ieu sanés mangrupikeun wabah. Saha anu nganalisis hasil panalungtikan anu terus-terusan dina cara COVID-19 nyebarkeun sareng bakal neraskeun babagi pamanggihan anyar. Kusabab ieu résiko, kitu, éta mangrupikeun alesan sanésna pikeun ngabersihan leungeun sacara teratur, saatos nganggo kamar mandi sareng sateuacan tuang.

Saha anu résiko ngembangkeun panyakit parna?

Nalika urang masih diajar ngeunaan kumaha COVID-2019 mangaruhan jalma, jalma anu lewih sareng jalma anu ngagaduhan kaayaan médis anu aya (sapertos tekanan darah tinggi, panyakit jantung, panyakit paru-paru, kanker atanapi diabetes) katémbong ngembangkeun panyakit serius langkung sering ti anu sanés.

Naha antibiotik éféktif pikeun nyegah atanapi ngarawat COVID-19?

Antibiotik henteu kedah dianggo ngalawan virus, aranjeunna ngan ukur damel inféksi baktéri. COVID-19 disababkeun ku virus, janten antibiotik henteu jalan. Antibiotik henteu kedah dianggo minangka cara pencegahan atanapi pengobatan COVID-19. Aranjeunna kedah dianggo salaku dirawat ku dokter pikeun ngubaran inféksi baktéri.

Naha COVID-19 sarua sareng SARS?

Virus anu nyababkeun COVID-19 sareng salah sahiji anu nyababkeun wabah Sindrom Pernafasan Terut Jeruk (SARS) dina taun 2003 aya hubunganana saling genetik, tapi kasakit anu disababkeun kaitung béda.

SARS langkung maot tapi henteu langkung inféksi tibatan COVID-19. Teu aya wabah SARS di mana waé di dunya saprak 2003.

Naon anu kuring tiasa laksanakeun pikeun ngajagaan diri sareng nyegah panyebaran panyakit?

Ukuran perlindungan pikeun sadayana

Tetep sadar kana inpormasi panganyarna ngeunaan wabah COVID-19, sayogi dina situs web WHO sareng ngalangkungan otoritas kaséhatan umum nasional sareng lokal. Seueur nagara di sakumna dunya parantos ningali kasus COVID-19 sareng sababaraha anu parantos ningali wabah. Otoritas di Cina sareng sababaraha nagara anu parantos suksés ngalambatkeun atanapi ngeureunkeun wabah. Sanajan kitu, kaayaan éta henteu kaduga sahingga parios rutin pikeun béja pangénggalna.

Anjeun tiasa ngirangan kasempetan anjeun tina kainféksi atanapi nyebarkeun COVID-19 ku cara nyandak sababaraha pancegahan saderhana:

  • Sacara rutin sareng ngabersihan leungeun anjeun nganggo tangan anu didaskeun alkohol atanapi ngumbah éta sabun sareng cai.
    Naha? Ngumbah leungeun anjeun nganggo sabun sareng cai atanapi nganggo nangan tangan anu nyeuseup ku maéhan virus anu aya dina panangan anjeun.
  • Ngajaga sahenteuna 1 méter (3 suku) jarak antara anjeun sareng saha waé anu batuk atanapi bersin.
    Naha? Nalika aya batuk atanapi bersin, aranjeunna nyemprot titisan cair leutik tina irung atanapi sungut anu tiasa ngandung virus. Upami anjeun caket, anjeun tiasa ngambekan di titik ogé, kaasup virus COVID-19 upami jalma batuk ngagaduhan panyakit.
  • Hindarkeun ngahudangkeun panon, irung, sareng sungut.
    Naha? Leungeun nyabak seueur beungeut sareng tiasa ngajemput virus. Sakali kacemar, leungeun tiasa népakeun virus ka panon anjeun, irung atanapi baham. Ti dinya, virus tiasa ngalebetkeun awak anjeun sareng tiasa ngajantenkeun anjeun gering.
  • Pastikeun anjeun, sareng jalma-jalma di sabudeureun anjeun, ngiringan kabersihan engapan. Ieu hartosna nutupan sungut sareng irung anjeun sareng siku anu ngagulung atanapi jaringan nalika anjeun batuk atanapi beresin. Teras leupaskeun jaringan anu dianggo langsung.
    Naha? Droplet nyebarkeun virus. Ku ngabersihan kabersihan engapan hadé anjeun ngalindungan jalma di sakuriling anjeun tina virus sapertos tiris, flu sareng COVID-19.
  • Tetep di bumi upami ngarasa henteu séhat. Upami anjeun kaserang, batuk sareng kasusah engapan, énggalkeun perhatian médis sareng nelepon sateuacanna. Turutan arah otoritas kaséhatan lokal anjeun.
    Naha? Otoritas nasional jeung lokal bakal gaduh inpormasi anu mutahir dina kaayaan di daérah anjeun. Nelepon sateuacanna bakal ngantep panyadia perawatan kaséhatan anjeun gancang anjeun langsung ka fasilitas kaséhatan anu leres. Ieu ogé bakal ngajagi anjeun sareng ngabantosan nyegah panyebaran virus sareng inféksi sanés.
  • Tetep dugi ka tanggal anyar ngeunaan COVID-19 hotspots (kota atanapi daérah lokal dimana COVID-19 nyebar nyebar). Upami mungkin, nyegah angkat ka tempat - utamina upami anjeun jalma anu kolot atanapi ngagaduhan panyakit diabetes, jantung atanapi paru-paru.
    Naha? Anjeun gaduh kasempetan anu langkung luhur pikeun nyekel COVID-19 di salah sahiji daérah.

Ukuran perlindungan pikeun jalma anu aya atanapi nembé dilongok (14 dinten ka pengker) daérah dimana COVID-19 nyebar

  • Turutan pitunjuk anu dijelaskeun di luhur (Ukuran perlindungan pikeun sadayana)
  • Timerkeun diri ku cicing di bumi upami anjeun mimiti henteu séhat, bahkan kalayan gejala ringan sapertos nyeri sirah, muriang kelas rendah (37.3 C atanapi saluhureun) sareng irung berair, dugi ka cageur. Upami penting pikeun anjeun ngagaduhan anu nyangking anjeun barang atanapi angkat, sapertos mésér katuangan, teras ngagem topéng supados henteu aya inféksi jalma sanés.
    Naha? Ngahindarkeun kontak sareng anu sanés sareng kunjungan ka fasilitas médis bakal ngamungkinkeun fasilitas ieu beroperasi langkung efektif sareng ngabantosan panyalindungan anjeun sareng anu sanés tina kamungkinan COVID-19 sareng virus sanésna.
  • Upami anjeun ngembangkeun demam, batuk sareng kasusah engapan, énggalkeun nasihat médis sabab ieu tiasa disababkeun ku inféksi engapan atanapi kaayaan serius anu sanés. Nyauran sateuacanna sareng wartosan panyadia anjeun tentang perjalanan anu ayeuna atanapi hubungan sareng wisatawan.
    Naha? Nelepon sateuacanna bakal ngantep panyadia perawatan kaséhatan anjeun gancang anjeun langsung ka fasilitas kaséhatan anu leres. Ieu ogé bakal tiasa nyegah kamungkinan panyebaran COVID-19 sareng virus sanésna.

Kumaha sigana kuring nyekel COVID-19?

Résiko gumantung kana dimana anjeun - sareng langkung khusus, naha aya wabah COVID-19 anu aya.

Kanggo sabagéan ageung jalma di kalolobaan lokasi résiko nyekel COVID-19 tetep rendah. Nanging, ayeuna aya tempat di sakumna dunya (kota atanapi daérah) dimana panyawatna sumebar. Pikeun jalma anu cicing di, atanapi didatangan, wilayah ieu résiko nyekel COVID-19 langkung ageung. Pamaréntah sareng otoritas kasehatan nyandak tindakan anu séhat unggal-unggal masalah anu kapendak di COVID-19. Pastikeun pikeun matuh sareng palarangan lokal ngeunaan perjalanan, gerak atanapi pasamoan ageung. Gotong royong sareng usaha ngendalikeun kasakit bakal ngirangan résiko anjeun nyekel atanapi nyebarkeun COVID-19.

Panyebaran COVID-19 tiasa dikandung sareng pangiriman lirén, sapertos anu parantos nunjukkeun di China sareng sababaraha nagara sanés. Hanjakalna, wabah anyar tiasa muncul gancang. Penting pikeun waspada kana kaayaan dimana anjeun atanapi badé angkat. WHO nyebarkeun apdet poéan dina kaayaan COVID-19 di sakuliah dunya.

Anjeun tiasa ningali ieu di who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Sabaraha lami waktos inkubasi pikeun COVID-19?

"Perawatan inkubasi" hartosna waktos ngahalangan virus sareng mimiti ngagaduhan gejala panyakit. Kaseueuran perkiraan jaman inkubasi kanggo COVID-19 kisaran ti 1-14 dinten, paling umum sakitar lima dinten. Perkiraan ieu bakal diénggalan nalika langkung data anu sayogi.

Naha kuring tiasa nyekel COVID-19 ti piaraan kuring?

Nalika aya salah sahiji conto anjing anu katépaan di Hong Kong, dugi ka ayeuna, teu aya bukti yén anjing, ucing atanapi piaraan naon waé tiasa ngirimkeun COVID-19. COVID-19 utamana nyebarkeun ngaliwatan titik-titik anu terhasil nalika jalma anu katépaan batuk, beresin, atanapi nyarios. Pikeun ngajaga diri, bersihkeun leungeun anjeun sering sareng taliti.

WHO terus ngawaskeun panaliti panganyarna ngeunaan ieu sareng topik COVID-19 anu sanés sareng bakal ngamutahirkeun nalika penemuan anyar sayogi.

Naha aman pikeun nampi pakét ti daérah mana COVID-19 dilaporkeun?

Leres. Kamungkinan jalma anu kainféksi anu ngotorkeun barang komersial rendah sareng résiko mendakan virus anu nyababkeun COVID-19 tina pakét anu parantos dipindahkeun, dilungsurkeun, sareng kapendakan dina kaayaan anu béda sareng suhu ogé rendah.

Naha kuring kedah hariwang ngeunaan COVID-19?

Panyakit kusabab inféksi COVID-19 umumna hampang, utamina pikeun barudak dewasa. Tapi, éta tiasa nyababkeun panyawat anu serius: sakitar 1 dina unggal 5 jalma anu nyekel éta peryogi perawatan rumah sakit. Ku sabab kitu, biasana normal pikeun jalma salempang ngeunaan kumaha wabah COVID-19 bakal mangaruhan aranjeunna sareng anu dipikacinta.

Urang tiasa nyebarkeun perhatian urang kana tindakan pikeun ngajagi diri, urang anu dipikacinta sareng masarakat. Anu mimiti sareng pangpentingna diantara tindakan ieu nyaéta cuci leungeun teratur sareng ati-ati sareng kabersihan. Kadua, terus terang sareng turutan nasihat ti otoritas kaséhatan lokal kalebet sagala larangan anu dilaksanakeun dina perjalanan, gerakan sareng pangumpulan. Masihan deui ngeunaan cara ngajagi diri anjeun di who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

Naha aya ubar atanapi terapi anu tiasa nyegah atanapi tamba COVID-19?

Nalika sababaraha obat barat, tradisional atanapi bumi tiasa masihan kanyamanan sareng nyéépkeun gejala COVID-19, henteu aya bukti yén ubar ayeuna tiasa nyegah atanapi nyageurkeun panyakit. WHO henteu nyarankeun pangobatan diri sareng obat-obatan, kalebet antibiotik, salaku pencegahan atanapi tamba pikeun COVID-19. Nanging, aya sababaraha uji klinis anu masih kénéh aya ubar tradisional barat sareng tradisional. Saha anu bakal nuluykeun nyayogikeun inpormasi anu saatos parantos diperyogikeun klinis.

Naha aya vaksin, ubar atanapi pangobatan pikeun COVID-19?

Henteu acan. Nepi ka ayeuna, teu aya vaksin sareng teu aya ubar anti antidiral khusus pikeun nyegah atanapi ngubaran COVID-2019. Nanging, anu kapangaruhan kedah nampi perawatan pikeun nulungan gejala. Jalma anu boga panyakit serius kedah dirawat di rumah sakit. Kaseueuran pasien cageur berkat perawatan perawatan.

Mungkin vaksin sareng sababaraha pangobatan khusus dina panalungtikan. Éta kabéh diuji ngaliwatan tés klinis. WHO anu ngagabungkeun usaha pikeun ngembangkeun vaksin sareng obat pikeun nyegah sareng ngubaran COVID-19.

Cara anu paling efektif pikeun ngajagaan diri sareng batur ngalawan COVID-19 nyaéta remen ngabersihan leungeun anjeun, nutupan batuk anjeun sareng ngalipet siku atanapi jaringan, sareng ngajaga jarak sahenteuna 1 meter (3 suku) tina jalma anu batuk atanapi beresin. (Tempo Ukuran pelindung dasar ngalawan koronavirus anyar).

Naha kuring kedah ngagem topéng pikeun ngajagaan diri?

Ngan ukur nganggo topéng upami anjeun sakit sareng gejala COVID-19 (utamina batuk) atanapi anu milari jalma anu gaduh COVID-19. Topeng pameunteu ngan ukur tiasa dianggo sakali. Upami anjeun henteu damang atanapi milari jalma anu gering maka anjeun ngaleungitkeun topéng. Aya kakurangan masker di dunya, sahingga WHO ngadorong jalma ngagunakeun masker kalayan bijaksana.

WHO masihan nasihat anu rasional pikeun masker médis pikeun ngiringan runtah sumber berharga sareng panggunaan masker (tingali Nasihat ngeunaan panggunaan masker).

Cara anu paling efektif pikeun ngajagaan diri sareng anu sanés ngalawan COVID-19 nyaéta remen ngabersihan leungeun anjeun, nutupan batuk anjeun ku ngalipet siku atanapi jaringan sareng ngajaga jarak sahenteuna 1 meter (3 suku) tina jalma anu batuk atanapi bersin . Tingali ukuran perlindungan dasar ngalawan coronavirus anyar kanggo inpormasi lengkep.

Kumaha carana ngagem, nganggo, cabut sareng dispose masker?

  1. Émut, topéng ngan ukur tiasa dianggo ku pagawé kaséhatan, pamilik perawatan, sareng individu anu ngagaduhan gejala pernapasan, sapertos demam sareng batuk.
  2. Sateuacan ngarampa topéng, bersihkeun leungeun kalayan tangan anu nganggo alkohol atanapi sabun sareng cai
  3. Candak masker sareng mariksa pikeun lawon atanapi liang.
  4. Sisi tempatna nyaéta sisi luhur (dimana jalur logam téh).
  5. Mastikeun sisi anu leres tina topéng nyanghareupan ka luar (sisi berwarna).
  6. Tutup topeng kana ramo Anjeun. Ciwitkeun jalur logam atanapi pojok kaku tina éta dugi ka bentukna irung.
  7. Tarik handap handapeun topéng supados nutupan cangkem sareng gado anjeun.
  8. Sanggeus dipaké, cabut topéng; miceun puteran elastis ti tukangeun ceuli bari ngajaga masker tina beungeut anjeun sareng baju, pikeun nyegah sentuhan poténsial anu kacemar topeng.
  9. Piceun topéng dina tong sampul saatos langsung dianggo.
  10. Laksanakeun kabersihan tangan saatos nyabak atanapi Piceun masker - Anggokeun ku leungeun tangan anu berbasis alkohol atanapi, upami terang najis, kumbah leungeun anjeun nganggo sabun sareng cai.

Naha manusa tiasa katépa ku COVID-19 ti sumber sato?

Coronaviruses mangrupikeun kulawarga anu ageung tina virus anu umum dina sato. Kadang-kadang, jalma kainfeksi virus ieu anu saterusna tiasa sumebar ka jalma anu sanés. Salaku conto, SARS-CoV pakait sareng civet ucing sareng MERS-CoV dikirimkeun ku kaméra dromedari. Sumber sato kamungkinan tina COVID-19 can acan dikonfirmasi.

Pikeun ngajaga diri anjeun, sapertos ngadatangan pasar sato langsung, ngahindari kontak langsung sareng sato sareng permukaan anu ngahubungan sato. Mastikeun amalan kaamanan anu saé sepanjang waktos. Nanganan daging atah, susu atanapi sato sato kalayan ati-ati pikeun nyegah kontaminasi katuangan anu henteu dipayunkeun sareng nyingkahan ngonsumsi produk sato atah atanapi undercooked.

Sabaraha lami virus salamet di permukaan?

Teu pasti sabaraha lami virus anu nyababkeun COVID-19 bertahan dina permukaan, tapi sigana kalakuan sapertos coronaviruses sanés. Panaliti nunjukkeun yén koronavirus (kalebet inpormasi awal ngeunaan virus COVID-19) tiasa teras-terasan di permukaan cai pikeun sababaraha jam atanapi dugi ka sababaraha dinten. Ieu tiasa beda dina kaayaan anu béda (sapertos jinis permukaan, suhu atanapi kalembaban lingkunganana).

Upami anjeun nyangka permukaan tiasa katépaan, bersihkeun ku disinféktan basajan pikeun maéhan virus sareng ngajagi diri sareng sanés. Ngabersihan leungeun anjeun nganggo leungeun anu didasaran ku alkohol atanapi kumbah aranjeunna nganggo sabun sareng cai. Hindarkeun ngahudangkeun panon, sungut, atanapi irung.

Naha aya anu teu kedah dilakukeun?

Ukuran di handap ieu Euweuh efektif ngalawan COVID-2019 sareng tiasa ngabahayakeun:

  • udud
  • Nganggo sababaraha topéng
  • Nyandak antibiotik (Tingali patarosan 10 "Naha aya ubar terapi anu tiasa nyegah atanapi tamba COVID-19?")

Dina naon waé, upami anjeun muriang, batuk sareng kasusah engapan milarian perawatan médis awal pikeun ngirangan résiko ngembangkeun inféksi anu langkung parah sareng pastikeun ngabagi sajarah perjalanan anu anyar sareng panyayapan kaséhatan anjeun.

Seueur basa


0 Komentar

Leave a Reply

Email alamat anjeun teu bakal dipedar. widang dibutuhkeun nu ditandaan *

Praesent leo efficitur. adipiscing felis id velit,